Nobelove nagrade za ekonomijo podeljujejo od leta 1969. Foto: EPA
Nobelove nagrade za ekonomijo podeljujejo od leta 1969. Foto: EPA
Nobelova nagrada za ekonomijo Američanom

Trojica Američanov si je letošnjo Nobelovo nagrado prislužila za empirično analizo cen premoženja, ki je bila koristna predvsem pri analizi finančnih trgov.

Trojica je po mnenju akademije "postavila temelje za aktualno razumevanje cen premoženja". "Razumevanje deloma temelji na nihanju tveganj in odnosu do njih, deloma pa na vedenjskih predsodkih in trenjih na trgu," so pojasnili v odboru.

Fama, ki slovi predvsem kot oče hipoteze učinkovitega trga, je skupaj s sodelavcem Kennethom Frenchom oblikoval trifaktorski model ocenjevanja premoženja, ki vlagateljem pomaga oceniti cene na trgu bolj natančno kot bolj tradicionalni model.

Hansen, sicer dobro znan makroekonomist, je medtem razvil statistično metodo za testiranje teorij ocenjevanja premoženja. Pri tem se je osredotočil predvsem na povezavo med finančnim in realnim gospodarstvom.

Schillerjevo delo se na drugi strani osredotoča na reakcije vlagateljev na nihanja tečajev delnic in dividend podjetij. Ekonomist je v širši javnosti prepoznaven predvsem po svojem prispevku pri vzpostavitvi kazalca cen nepremičnin Case-Schiller in po svojih opozorilih o presežnih cenah nepremičnin pred izbruhom finančne krize v letih 2007 in 2008.

"Neprava" nagrada
Nobelova nagrada za ekonomijo ni "prava" Nobelova nagrada, saj v nasprotju z drugimi petimi nagradami - za medicino, fiziko, kemijo, književnost in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Podeljevati so jo začeli leta 1969 na pobudo švedske centralne banke, od takrat pa so jo podelili 44-krat 71 nagrajencem.

Z razglasitvijo nagrade za ekonomijo se je končala letošnja serija objav dobitnikov najuglednejših nagrad. Vse Nobelove nagrade bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Z izjemo najprestižnejše nagrade za mir, ki jo tradicionalno podelijo v Oslu in bo letos pripadla Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), bodo nagrade preostalim petim nagrajencem kot vedno izročili v Stockholmu.

Nobelova nagrada za ekonomijo Američanom