Nočni obiskovalci bodo morali na bencinske servise. Foto: RTV SLO/M. K.
Nočni obiskovalci bodo morali na bencinske servise. Foto: RTV SLO/M. K.
Turisti, ki bodo prišli na postajo, avtobusno ali železniško, bodo naleteli na ta napis. Foto: RTV SLO/M. K.

Večina je bila zaposlena za določen čas, tako da jim pogodbe niso podaljšali, za redno zaposlene pa je bilo večinoma ugotovljeno, da so trajni presežki. Do pred kratkim je delovalo 14 trgovin. Veriga je bila v lasti Emona obale, za zaprtje pa so se odločili, ko je podjetje Orbico kupilo Emono obalo.

Kot pojasnjujejo pri Emoni obali, velja za lokacije, ki so ponavadi v središčih, veliko zanimanje. Različni podjetniki se zanimajo predvsem za lokacijo, ne pa tudi za trgovinsko dejavnost. Razpis za prodajo celotne dejavnosti, kot pojasnjujejo, ni uspel.

Dva zakona vplivala na obratovanje
Vzroke za popolno osiromašenje predvsem nočne ponudbe gre iskati na več koncih. Prvi je sloviti "Kebrov" zakon, ki je omejil prodajo alkohola po 21. uri, saj je znano, da se je ob poznih urah prodalo največ alkohola.

Takrat so hitro poniknile tudi preostale 24-urne trgovine drugih prodajalcev. Mercator je, denimo, tak primer v Ljubljani, saj so trgovini tako na Bavarskem dvoru kot tudi na Tržaški cesti omejili na obratovanje le do polnoči.

Drugi razlog za ponik nočne pobudbe pa je tudi zakon o obratovalnem času trgovin, ki je dva meseca omejeval ponudbo, dokler ni ustavno sodišče zakon blokiralo.

Zdaj bodo nočnim pticam, ki se bodo zaželele toplega obroka, svežega kruha ali česa drugega od "nujnih življenjskih potrebščin", na voljo le še pregrešno drage bencinske črpalke ali pa lokalni ponudniki burekov in podobnih dobrot.

L. D./M. K.