Nokia želi v prihodnjem letu stroške zmanjšati za 400 milijonov evrov. Foto: Reuters
Nokia želi v prihodnjem letu stroške zmanjšati za 400 milijonov evrov. Foto: Reuters

Nokia je odpuščanja oznanila, potem ko je finska družba poročala o 20-odstotnem padcu prodaje med letošnjim julijem in septembrom, za kar krivijo upočasnjeno povpraševanje po opremi za tehnologijo 5G na trgih, kot je Severna Amerika, ob tem pa tudi ne pričakujejo skorajšnjega okrevanja.

"V tretjem četrtletju smo zaznali večji vpliv makroekonomskih izzivov na naše poslovanje," je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal izvršni direktor družbe Nokia Pekka Lundmark.

Kot poroča BBC, družba trenutno zaposluje 86.000 ljudi po vsem svetu, potem ko je od leta 2015 že ukinila več tisoč delovnih mest. Z novimi odpuščanji želijo do leta 2026 znižati stroške za 800 milijonov do 1,2 milijarde evrov.

Pekka Lundmark je na čelu Nokie od leta 2020. Foto: Reuters
Pekka Lundmark je na čelu Nokie od leta 2020. Foto: Reuters

Indija ni nadomestila ZDA

Upočasnjevanje gospodarstva v ZDA, kjer sta že prisotna telekomunikacijska velikana Verizon in AT&T, ki je tudi eden od bolj donosnih trgov, je Nokio in švedskega tekmeca Ericsson prisilila k iskanju novih trgov, kot je Indija, kjer pa se poslovna pričakovanja še niso uresničila.

"Razmere na trgu so resnično zahtevne, in to dokazuje dejstvo, da je na našem najpomembnejšem trgu, kar je severnoameriški trg, naša neto prodaja v tretjem četrtletju padla za 40 odstotkov," je v pogovoru za Reuters povedal Lundmark.

Lundmark ni želel pojasniti podrobnosti odpuščanj, saj morajo po njegovih besedah v podjetju najprej posvetovati s predstavniki zaposlenih, je pa zatrdil, da želijo zaščititi raziskave in razvoj.

Počasno uvajanje 5G prineslo težave

Več tisoč zaposlenih so letos odpustili tudi pri Ericssonu, kjer so sporočili, da bo negotovost, ki vpliva na poslovanje, trajala vsaj še prihodnje leto.

Nokia vseeno pričakuje izboljšanje poslovanja v zadnjem letošnjem četrtletju, čeprav tudi sami priznavajo vplive negotovosti. "Še naprej verjamemo v srednje do dolgoročni trg, vendar ne bomo sedeli, čakali ini molili, da si bo trg kmalu opomogel, saj enostavno ne vemo, kdaj si bo opomogel," je dejal Lundmark.

Tehnologija 5G je ob njenem zagonu prinesla velika pričakovanja z začetkom dobe avtomatizacije in samovozečih avtomobilov, a so podjetja veliko počasneje uvajala novo tehnologijo, kot so pričakovali proizvajalci opreme. Zaradi počasne rasti so se proizvajalci spopadali s težavami za svoje naložbene proračune in bili prisiljeni v zmanjševanje stroškov.