Norveška (in Švedska tudi) smeti pospešeno izkorišča(ta) za ogrevanje gospodinjstev. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Norveška (in Švedska tudi) smeti pospešeno izkorišča(ta) za ogrevanje gospodinjstev. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Na Norveškem so leta 2009 prepovedali odlagališča, po tem pa so precej sredstev namenili ogromnim sodobnim sežigalnicam, ki ogrevajo tako gospodinjstva kot podjetja. "Toploto, ki jo ustvari sežigalnica, uporabljamo za segrevanje vode, to pa pošljemo v ogrevalni sistem Osla. Z nastalo paro ustvarjamo tudi elektriko," je za nemški Deutsche Welle pojasnila Jannicke Gerner Bjerkas iz agencije za predelavo odpadkov v energijo v glavnem mestu.

Samo sežigalnica Klemetsrud oskrbuje 60.000 od okoli 340.000 gospodinjstev v Oslu. V pečeh lahko dnevno skurijo 300 ton odpadkov, zaradi česar so ti na trgu postali zaželena dobrina. "Trg deluje kot kateri koli drug, razlika je le v tem, da mi ne plačujemo za odkup. Imetnik odpadkov plačuje, da se jih znebi," je pojasnila Jannicke Gerner Bjerkas.

V zadnjih letih se je cena znižala, ker so tudi na Švedskem zagnali več sežigalnic, ki sedaj tekmujejo z norveškimi. Tako tovornjaki, polni smeti, mimo Klemetsruda peljejo proti Švedski, saj je treba tam za predajo smeti plačati manj.

Nekateri na Norveškem si zdaj želijo, da bi vpeljali evropsko načelo bližine. To bi pomenilo, da morajo krajevne skupnosti svoje smeti odvažati v najbližje podjetje za predelavo odpadkov in ne v najcenejše.

Uvožene smeti za sežigalnice
Kot je pojasnil predstavnik norveške industrije za ravnanje z odpadki Torbjorn Leidal upajo, da bodo odločevalci tako na Norveškem kot na Švedskem ugotovili, da to načelo spodbuja recikliranje. "Obseg recikliranja se na Norveškem zmanjšuje, vse preveč odpadkov, ki bi jih lahko reciklirali, pa sežigamo," je poudaril.

Norveška sicer vedno več smeti uvaža iz drugih evropskih držav, kar še dodatno skrbi okoljevarstvenike. Lars Haltbrekken iz norveške izpostave Friends of Earth opozarja, da ni vselej jasno, kaj se skriva v odpadkih.

Težave se zaveda tudi norveška vlada, ki med drugim razmišlja tudi o omenjenem načelu bližine, da bi sežigalnicam, kot je Klemetsrud, zagotovila dovolj surovin za sežig. Dokler pa trg ostaja odprt in je švedski cenejši, bodo norveški tovornjaki še naprej drveli mimo domačih sežigalnic proti meji, je še poročal Deutsche Welle.