Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog novele zakona o DDV-ja je bil eden od zakonov iz svežnja sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila za spodbujanje gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Z njim naj bi predvsem administrativno razbremenili davčne zavezance in finančno upravo ter slovensko zakonodajo uskladili z evropskimi direktivami.

Sorodna novica Preložili glasovanje o demografskem skladu, novelo zakona o nalezljivih boleznih pa zavrnili

V njem so bile tako zapisane nekatere poenostavitve za davčne zavezance in davčni organ, zasledoval naj bi tudi cilje okoljske politike. Med predlaganimi rešitvami so bile, denimo, pravica do odbitka DDV-ja pri nabavi motornih vozil pod določenimi pogoji, ukinitev praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV-ja in ukinitev obveznosti izročitve računa v papirni obliki kupcu, razen kadar kupec to zahteva.
Spremembe naj bi bile uveljavljene 1. julija letos, vendar je DZ v prvem branju ocenil, da predlog novele zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Izid glasovanja je bil 45 proti 45.

Kaj nalaga nov predlog

Na finančnem ministrstvu so zdaj pripravili nov predlog novele zakona, ki ima sicer manj členov, ostajajo pa v njem zapisane rešitve, kot sta denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV-ja kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

Predvidena je tudi možnost izjeme od omejitve pravice do odbitka DDV-ja pri nabavi motornih vozil za poslovno uporabo, in sicer ko gre za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida, katerih vrednost z vključenim davkom in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov. Zaradi tega bi lahko v prvem letu v proračunu prišlo do izpada prihodkov za približno 4,5 milijona evrov, predvidevajo na finančnem ministrstvu.

Davčnemu zavezancu, ki nima sedeža v Sloveniji, pa se pri nas ne bo več treba identificirati za namene DDV-ja, če obdavčljive dobave blaga in storitev opravlja le zavezancem za DDV, in ne končnim potrošnikom.