Pogodba o sofinanciranju gradnje novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika je podpisana. Foto: BoBo
Pogodba o sofinanciranju gradnje novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika je podpisana. Foto: BoBo

Terminal naj bi bil zgrajen do januarja 2015, njegovo vrednost za zdaj ocenjujejo na približno 73 milijonov evrov, od tega bo okoli 15 milijonov prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Končna cena projekta bo sicer znana po postopkih izbire izvajalca.

Pogodbo so podpisali predsednik in članica uprave Aerodroma Ljubljana, Zmago Skobir in Bernarda Trebušak, ter minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Namen investicije je odprava ozkih grl v potniškem prometu in zagotavljanje varnosti ter zagotavljanje možnosti širitve potniškega prometa na daljši rok, saj obstoječi terminal komaj še izpolnjuje pogoje s tehnološkega in varnostnega vidika, je povedal Skobir. Na Aerodromu Ljubljana v prihodnjih letih pričakujejo ponovno rast števila potnikov - deloma na račun Adrie Airways, deloma zaradi povečanja števila čarterskih poletov, deloma pa na račun novih povezav nizkocenovnih letalskih prevoznikov, je še dodal.

Temelji za povečanje letalskega prometa v Sloveniji
Minister Černač pa je izrazil zadovoljstvo, da so projekt, ki se je načrtoval od leta 2005, pripeljali do faze črpanja evropskih sredstev. Brniška investicija bo skupaj z novim potniškim terminalom na mariborskem letališču in načrtovano investicijo na portoroškem letališču dala ustrezne temelje za povečanje letalskega prometa v Sloveniji, je dodal.