Kitajska si prizadeva poživiti gospodarstvo z reformami. Foto: AP
Kitajska si prizadeva poživiti gospodarstvo z reformami. Foto: AP

Do včerajšnjega pretresa na kitajskih borzah je prišlo zaradi napovedi oblasti, da bodo začele preiskavo proti največjim kitajskim borznoposredniškim hišam, ker naj bi z izkoriščanjem notranjih informacij in prepovedanimi špekulacijami povzročile doslej najhujšo krizo na kitajskih borzah.

Delnice nekaterih največjih borznih hiš so včeraj padle za deset odstotkov, kar je največji dovoljeni enodnevni padec. Vrednost delnic na kitajskih borzah je od avgusta sicer v povprečju zrasla za 20 odstotkov.

K včerajšnjemu padcu so posredno pripomogle tudi napovedi, da se kitajsko gospodarstvo še naprej ohlaja, pa tudi najbolj korenita reforma kitajske vojske po ustanovitvi Ljudske republike Kitajske leta 1949, ki jo je včeraj napovedal predsednik Ši Džinping.

Kitajska vojska poslej ne bo več urejena po sovjetskem vzoru, ampak jo bo tako kot na primer ameriško vodil združeni štab vseh rodov vojske. Ši je napovedal tudi ustanovitev posebne stalne preiskovalne komisije, ki bo preprečevala korupcijo v vrstah vojske.

Zaradi korupcije je bilo iz vrst najvišjih vojaških vrhov odstranjena cela vrsta najvišjih generalov oziroma več kot polovica članov generalštaba. Kitajska vojska je sicer največje javno podjetje, poslej pa se ne bo smela več ukvarjati s pridobitno dejavnostjo.

Analitiki ocenjujejo, da je bil včerajšnji padec delnic samo začasen, saj vlada napoveduje nove spodbujevalne ukrepe za ohranjevanje napovedane gospodarske rasti, ki naj bi v naslednjem petletnem načrtu, ki bo začel veljati prihodnje leto, znašala najmanj 6,5 % na leto.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija