Glavno mesto Filipinov, Manila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Glavno mesto Filipinov, Manila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Za njihovimi kadri se ozirajo tudi slovenski delodajalci, pri tem pa jim je po novem v pomoč agencija Pinoy 386.

Državna podpora pri uvozu delovne sile

Slovenija se je ob kadrovski stiski delodajalcev že pred časom odločila za vzpostavitev konzulata na Filipinih, ki naj bi olajšal in pospešil postopke zaposlovanja filipinskih delavcev v Sloveniji. Konzulat se uradno še ni odprl, je pa v filipinskih mestih Manila in Cebu zainteresiranim Filipincem že omogočena oddaja biometričnih podatkov za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Sloveniji.

Na Hrvaškem že tisoči Filipincev

Sorodna novica V začetku aprila podpis memoranduma za lažje zaposlovanje državljanov Filipinov

Posledično je v Sloveniji začela delovati agencija za zaposlovanje filipinskih delavcev Pinoy 386. Gre za sestrsko podjetje agencije Pinoy 385, ki je na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem v petih letih zaposlila več kot 5000 delavcev s Filipinov.
Kot je na današnji predstavitvi agencije v Ljubljani dejal ustanovitelj in direktor agencije Pinoy Stjepan Jagodin, so Filipini že pred 40 leti ustanovili posebno ministrstvo za delavce migrante in poskrbeli za strogo regulacijo zaposlovanja Filipincev v tujini.

Vsako podjetje, ki želi zaposliti filipinskega delavca, se mora posledično najprej akreditirati pri filipinskih oblasteh, filipinski delavec, ki se zaposluje v tujini, pa pridobi poseben certifikat, na podlagi katerega ima filipinska država vpogled, za katero podjetje bo delal in pod kakšnimi pogoji, je navedel Jagodin.

Pogoji za zaposlitev filipinske delovne sile

Pogoj za zaposlitev filipinskega delavca je zagotavljanje enakih pogojev zaposlitve in razmer dela, kot jih imajo primerljivi delavci v državi, v katero odhaja na delo, s tem pa se po Jagodinovih besedah podjetjem onemogoča, da bi filipinskim delavcem dajala nižje plače oz. da bi zniževala plače v posameznih sektorjih.

Poleg tega so delodajalci dolžni filipinskemu delavcu poravnati povratno letalsko vozovnico, strošek dovoljenj za prebivanje v državi, zdravniški pregled ipd. Evropske države naj bi bile za filipinske delavce zelo privlačne. Povprečna plača na Filipinih namreč znaša okoli 300 dolarjev, pri čemer se dela deset ur dnevno šest dni na teden, letni dopust je na voljo od sedem do deset dni, v primeru bolniške odsotnosti pa se nadomestilo poravna za največ sedem dni, je tamkajšnje razmere opisal Jagodin.

Predstavitev agencije. Foto: BoBo
Predstavitev agencije. Foto: BoBo

"Zelo prilagodljivi, hitro se vključijo v kulturo"

Slovenska podjetja, ki so pri agenciji Pinoy že pokazala interes za zaposlovanje filipinskih delavcev, po njegovih besedah prihajajo iz panog trgovina na drobno, logistika ter gostinstvo in turizem. Pričakuje se tudi zaposlovanje teh delavcev v zdravstvu oz. socialnem skrbstvu.

Pinoy 386 sicer v Sloveniji ni vpisan kot agencija za zagotavljanje dela, temveč bo njegova aktivnost le posredovanje. Delavci tako ne bodo zaposleni pri agenciji, temveč neposredno pri delodajalcih.

Direktorica agencije Pinoy 386 Anuška Cerovšek Beltram je navedla več prednosti filipinskih delavcev. Poleg tega, da tekoče govorijo angleško, "so zelo, zelo prilagodljivi, hitro se vključijo v kulturo in so zelo marljivi".

Lukića skrbi nadzor nad spoštovanjem delavskih pravic

"Besednjak", kot je "pridni delavci", pa je zmotil vodjo Delavske svetovalnice Gorana Lukića, ki je ob robu dogodka pred novinarji poudaril zaskrbljenost v zvezi z nadzorom nad spoštovanjem delavskih pravic teh delavcev, predvsem ker so navajeni na slabši delovnik.

"Izkoriščanje se na žalost vedno dogaja," je dejal. Zaradi tega se je zavzel za vzpostavitev preventivnega mehanizma. Od agencije Pinoy 386, Inšpektorata RS za delo, Zavoda RS za zaposlovanje in konzularnega predstavništva pričakuje ustrezno informiranje delavcev in tudi agencije same o vseh delodajalcih, ki so v prekrškovni evidenci inšpektorata za delo. "Verjamem, da agencija, ki ima takšen, recimo profesionalni namen, kot ta, ne bo sodelovala s takimi delodajalci," je še navedel.

Podpis memoranduma o sodelovanju na področju dela med Slovenijo in Filipini, ki naj bi pomenil pomemben korak k dodatnemu olajšanju postopkov zaposlovanja Filipincev v Sloveniji, je predviden na začetku aprila.

Zaposlovanje filipinskih delavcev