Delnice Nove KBM so bile že takoj po 11. uri, ko se je na Ljubljanski borzi začelo trgovanje s temi delnicami, vredne 37 odstotkov več, kot so vlagatelji zanje plačali v javni prodaji. Foto: MMC RTV SLO
Delnice Nove KBM so bile že takoj po 11. uri, ko se je na Ljubljanski borzi začelo trgovanje s temi delnicami, vredne 37 odstotkov več, kot so vlagatelji zanje plačali v javni prodaji. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Slovenski borzni indeks (10.475 točk), v katerega delnice Nove KBM še niso vključene, se je v ponedeljek simbolično znižal. Foto: RTV SLO
NKBM na borzi

Borzni posredniki so z delnicami z oznako KBMR sklenili za 32,65 milijona evrov poslov. Uvodni posli so se sklepali pri 37 evrih, zadnji pri 36,7. Nekaj srečnežev je delnice uspelo prodati nad 40 evri. Prvi trgovalni dan so lastnika zamenjali več kot trije odstotki celotne izdaje delnic NKBM-ja, kar je preseglo vsa pričakovanja.

Cena nad pričakovanji analitikov

Enotni tečaj druge največje slovenske banke, za katero je bilo v novembrski javni prodaji veliko zanimanje, se je izoblikoval 35 odstotkov nad ceno iz javne prodaje. Sklenjenih je bilo kar 1.795 poslov v razponu od 35,6 do 41,06 evra. Vlagatelji so lahko zadovoljni, saj je večina pričakovala ceno okoli 35 evrov. Trgovanje je izjemoma trajalo do 15. ure in tako bo še v torek.

Kako velik je zaslužek?
Vlagatelj, ki je vplačal 540 evrov, kar je zadostovalo za nakup zagotovljene količine 20 delnic, je ob prodaji po ceni 37 evrov zaslužil 200 evrov, brez upoštevanja 20-odstotnega davka in stroškov borznega posredovanja. Kdor je ob javni ponudbi vplačal najvišji dovoljeni znesek 50.000 evrov ter prejel 258 delnic (okoli 43.000 evrov je dobil nazaj) in jih prodal po trenutni vrednosti, je pred davki zaslužil 2.580 evrov.

Neverjeten porast Infond ida ena
Preostalo dogajanje na Ljubljanski borzi je bilo v senci Nove KBM. Krkine delnice so se ob 3,8 milijona evrov pocenile za 1,25 odstotka. Cena je na koncu zdrsnila do 122 evrov. Krka je prejšnji teden skupno pridobila dobrih 11 odstotkov in dosegla tudi 129 evrov. Za dobre tri odstotke, na 46,2 evra, so se ob odprtju trga podražile delnice Gorenja, ki pa jim je nato pošla sapa. Na prostem trgu so se dogajale nevsakdanje stvari. Infond id ena je za nekaj trenutkov porasel na 20 evrov, kar je 156 odstotkov nad petkovim tečajem!

Slabih novic zaradi kreditne krize še ni konec
Evropske borze so teden začele z rahlo negativnim predznakom, tako da se je tridnevna rast, zaradi katere so imeli borzniki polepšan konec tedna, končala. Švicarska banka UBS je morala odpisati za deset milijard dolarjev slabih posojil. Novica je pričakovano udarila po bančnih delnicah, ki so v drugi polovici prejšnjega tedna občutno okrevale. Sicer pa mednarodni trgi nestrpno čakajo torkovo zasedanje ameriškega Feda in pričakujejo za vsaj četrt odstotne točke nižje obresti.

T. O.

NKBM na borzi