Prvi nadzornik Lahovnik je prepričan, da bodo dobili zelo kompetentno ekipo. Foto: BoBo
Prvi nadzornik Lahovnik je prepričan, da bodo dobili zelo kompetentno ekipo. Foto: BoBo

Eden izmed pogojev, ki jih bodo morali kandidati izpolnjevati, je tudi ta, da mora imeti kandidat najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih ali vodstvenih položajih, od tega najmanj dve leti kot član uprave velike gospodarske družbe.

"S tem želimo jasno povedati, da pride kot novi predsednik uprave v poštev le oseba, ki že ima izkušnje z delom v upravi velike gospodarske družbe," pravi prvi nadzornik največje slovenske trgovske družbe Matej Lahovnik.

"Tudi v letalstvu si ne morejo privoščiti, da bi za krmilo boeinga 747 postavili nekoga, ki ne bi imel ustreznih izkušenj," dodaja. Mercator je namreč po njegovih besedah prevelik in preveč pomemben poslovni sistem, ki ima samo v Sloveniji 12.000 zaposlenih, skupaj s tujino jih ima 24.000.

Postopek izbora novega predsednika uprave želijo izpeljati hitro, pregledno in učinkovito. Lahovnik pričakuje, da bodo postopke izvedli v maju, tako da bi bil novi predsednik uprave izvoljen še pred poletjem.

Nezaupanje med upravo in lastniki
Celotna uprava Mercatorja je sicer odstopila konec marca. Kot razlog so navedli vzajemno nezaupanje med večjimi lastniki. Vzrok za to je predvsem različen pogled na prodajo Mercatorja njegovemu največjemu konkurentu v regiji, hrvaškemu Agrokorju. Svoje delo so pripravljeni opravljati do 30. septembra, če lastniki želijo, pa lahko odidejo že prej.

Odpravnin, ki bi jim zaradi predčasnega imenovanja nove uprave po pogodbi pripadale, ne bodo dobili. "Skupaj smo ocenili, da glede na splošno gospodarsko krizo in razmere v družbi izplačevanje kakršnihkoli odpravnin ne bi bilo primerno. Sporazumno smo se dogovorili, da jih ne bo," je povedal Lahovnik.