Prva vsebinska seja nadzornega sveta naj bi bila sklicana zelo kmalu, natančnega datuma še ni. Šele na tej seji naj bi govorili o novi upravi Mercatorja. Foto: BoBo
Prva vsebinska seja nadzornega sveta naj bi bila sklicana zelo kmalu, natančnega datuma še ni. Šele na tej seji naj bi govorili o novi upravi Mercatorja. Foto: BoBo

Seja nadzornega sveta se je začela ob 11. uri, edina predvidena naloga novih nadzornikov pa je bila pregled pogodb z upravo, ki je konec marca napovedala odstop, so poročale Finance.

Za Lahovnikovega namestnika so nadzorniki imenovali Roka Rozmana. Nadzorni svet je imenoval tudi revizijsko in kadrovsko komisijo. Slednja bo v skladu s svojimi pristojnostmi pripravila vse potrebno za izpeljavo postopka za imenovanje nove uprave, do imenovanja pa bo družbo s polnimi pooblastili vodila zdajšnja uprava.

Na skupščini Mercatorja 30. marca so bili v nadzorni svet imenovani Lahovnik, Rozman, Marjeta Zevnik, Boris Galić, Zdenko Podlesnik in Mirjam Hočevar, a je ta nekaj dni pozneje odstopila, da bi se Pivovarna Laško izognila očitkom o koncentraciji. Laško namreč zastopata še Lahovnik in Zevnikova. Unicredit ima dva predstavnika, Rozmana in Galića (sicer vodjo zagrebške zavarovalnice Allianz), Podlesnik zastopa NFD Holding.

Nadzorniki pregledali pogodbe uprave
Uprava Mercatorja je sicer dan pred skupščino napovedala odhod, najpozneje 30. septembra. Nadzorniki so zato pregledali individualne pogodbe uprave. Če bi nadzorniki želeli, da gredo prej, bi se z njimi morali dogovoriti o odpravninah.

Kakšne odpravnine so predvidene, predsednik uprave Žiga Debeljak ni želel povedati. Ob napovedi odstopa uprave pa je pojasnil, da je eden izmed razlogov za odstop različen pogled na prodajo Mercatorja Agrokorju. Uprava je namreč nasprotovala prodaji, večinski lastniki pa so se zanjo zavzemali. Različna stališča so oslabila zmožnost uprave za učinkovito vodenje poslov in urejanje odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki.