Tudi zaradi dvigov trošarin med višje podražitve spadajo tobak in alkoholne pijače. Foto: MMC RTV SLO
Tudi zaradi dvigov trošarin med višje podražitve spadajo tobak in alkoholne pijače. Foto: MMC RTV SLO
Plinske jeklenke
Med odmevnejše pocenitve zadnjega časa spada plin. Prejšnji mesec se je pocenil za 6,7 odstotka. Foto: BoBo
Letalo
Za skoraj petino so v povprečju dražji letalski prevozi. Foto: MMC RTV SLO

Oktobra je bila inflacija na letni ravni v Sloveniji 2,7-odstotna, prav tolikšna je bila novembra lani. Povprečna 12-mesečna rast je bila novembra letos 2,5-odstotna, v istem obdobju lani pa 1,8-odstotna. Skupna rast cen v letošnjem letu ostaja na ravni preteklega meseca, to je pri treh odstotkih.

Najizrazitejši dvig cen na letni ravni je država novembra zaznala v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 9,7 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 9,5 odstotka). Sledile so skupine izobraževanje, hrana in brezalkoholne pijače, prevoz, raznovrstno blago in storitve, stanovanje, rekreacija in kultura ter zdravje.
Obleka in obutev, gostinstvo in nastanitve
V povprečju nižje cene pa so statistiki zaznali v skupinah komunikacije (za 3,3 odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 1,2 odstotka). V skupini gostinske in nastanitvene storitve so se cene gostinskih storitev v povprečju zvišale za 12,2 odstotka, cene nastanitvenih storitev pa za 2,7 odstotka. V skupini alkoholne pijače in tobak je bil tobak v povprečju dražji za 12,3 odstotka, alkoholne pijače pa za 5,1 odstotka.
Hrana in brezalkoholne pijače
V enem letu so se v skupini hrana in brezalkoholne pijače v povprečju najbolj podražili sadje (za 11,8 odstotka) in zelenjava (za 9,8 odstotka), med brezalkoholnimi pijačami pa kava, čaj in kakav (za 6,4 odstotka). V povprečju cenejši so bili samo izdelki iz podskupine olje in maščobe.

Precej dražji letalski prevozi
Na dvig cen v skupini prevoz so najbolj vplivale višje cene letalskega potniškega prevoza (za 19,6 odstotka) ter goriv in maziv (za 11,6 odstotka), med pocenitvami pa velja omeniti nižje cene cestnega potniškega prevoza (za 9,1 odstotka) in osebnih avtomobilov (za 4,6 odstotka).

Cene blaga so se v enem letu v povprečju zvišale za 2,4 odstotka, cene storitev pa za 2,3 odstotka.

0,1-odstotna deflacija
Novembra so se cene življenjskih potrebščin četrtič letos v povprečju znižale, tokrat, kot omenjeno, za 0,1 odstotka. Skupno rast cen so znižale predvsem nižje cene pogonskih goriv (za 0,2 odstotne točke), saj so bile cene goriv in maziv v skupini prevoz nižje za 3,7 odstotka. V tej skupini so se pocenili tudi osebni avtomobili (za 0,5 odstotka).

Na znižanje skupne rasti cen so vplivale tudi nižje cene izdelkov in storitev iz skupine stanovanje, predvsem plina. Plin je bil tako cenejši za 6,7 odstotka, daljinska energija za 3,5 odstotka in tekoča goriva za 1,6 odstotka. Na drugi strani pa so se podražili trda goriva ter storitve za vzdrževanje in popravilo stanovanja.

Skupno rast cen so (za 0,1 odstotne točke) znižale še 1,7 odstotka nižje cene pohištva in opreme iz skupine stanovanjska oprema. Nižje so bile tudi cene gospodinjskih naprav, izmed podražitev pa so najbolj izstopale višje cene steklenine, posode in pribora.

Novembra so bile cene oblačil višje za 3,4 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,2 odstotne točke. 0,1 odstotne točke so k skupni mesečni rasti prispevale še podražitve drugih storitev, povezanih z delovanjem prometnih sredstev (za 5,4 odstotka), najbolj višje cene letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu.

Blago se je na mesečni ravni pocenilo za 0,3 odstotka, storitve pa so se za prav toliko podražile.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 2,8-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna. Mesečna rast cen je bila negativna, in sicer minus 0,2-odstotna, navajajo statistiki.