Novega guvernerja, ki bo položaj prevzel julija, je že sprejel predsednik države. Foto: Stanko Gruden / STA
Novega guvernerja, ki bo položaj prevzel julija, je že sprejel predsednik države. Foto: Stanko Gruden / STA
Banka Slovenije
Banka Slovenije bo imela od sredine julija novo vodstvo. Foto: BoBo
Marko Kranjec
Marko Kranjec se poslavlja od položaja guvernerja. Foto: BoBo
Močna podpora novemu guvernerju Jazbecu
Kdo je novi guverner Jazbec?

Svoj glas je na tajnem glasovanju oddalo 84 poslancev. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Jazbeca je po posvetu z vodji poslanskih skupin DZ-ju v imenovanje predlagal predsednik republike Borut Pahor. Jazbec bo šestletni mandat od svojega predhodnika Marka Kranjca prevzel julija.

"Pomoči ne potrebujemo, ukrepi so zagotovilo za to"
Jazbeca je že sprejel predsednik republike, prihodnji guverner pa je v kratki izjavi poudaril, da Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči pri reševanju krize. "Ukrepi, ki jih je pripravila prejšnja vlada in s katerimi nadaljuje sedanja vlada, pa so zagotovilo, da za pomoč ne bo potrebno zaprositi," je dodal.

Sam ocenjuje, da bo za okrevanje ključno učinkovito delovanje bančnega sistema, brez katerega ne moremo pričakovati gospodarskega okrevanja. "Mislim, da je kriza priložnost, da prenehamo s slabimi praksami pri upravljanju državnega premoženja in lastninskimi procesi, ki jih lahko razumemo kot možne vzroke trenutne bančno-finančne krize," je prepričan.

Poudaril je še, da se kriza ni zgodila le nam, temveč je prizadela tudi nam podobna gospodarstva po svetu. "Razlika je zgolj v tem, da so se drugod morebiti bolj spretno lotili reševanja krize in zato sem prepričan, da jo lahko rešimo tudi v Sloveniji," je izpostavil Jazbec in dodal: "Ostaja pa ključno vprašanje, kaj bomo delali potem, ko krize ne bo več".

V ospredju njegova strokovnost
V predstavitvi stališč poslanskih skupin je Jože Tanko (SDS) dejal, da upa, da bo novi guverner storil vse, da se banke očisti slabih terjatev, da bo podpiral projekt slabe banke in kadrovsko prečiščenje bančnega sistema ter da bo povrnil zaupanje v funkcije, zaradi katerih ta obstaja. Poleg tega v SDS-u pričakujejo odkritje tistih, ki so s slabim ali nezakonitim delom povzročili današnje težave v tem sektorju, je še poudaril. Jani Möderndorfer (PS) pa je pohvalil njegovo strokovnost in izrazil zadovoljstvo, da je že pred glasovanjem v DZ-ju prejel tako visoko podporo. Zato upa, da je pred nami obdobje, ko se kandidatov ne bo več delilo ne leve in desne, temveč se bo upoštevalo njihovo strokovnost.

V SD-ju edini proti
V SD-ju so edini Jazbečevemu imenovanju nasprotovali. Matevž Frangež je pojasnil, da so sicer našli stične točke, ne pa tudi skupnega pogleda na pot gospodarskega okrevanja, kapitalske zahteve bank, reševanje prezadolženih podjetij, sanacijo bank, slabo banko in tako naprej. Tudi sicer odgovorov na nekatera svoja vprašanja niso prejeli, je dejal. Katarina Hočevar (DL) je medtem prepričana, da bo Jazbec prinesel nov, svež pristop in da bo Banka Slovenije pod njegovim vodstvom uspešno sodelovala v sanaciji bančnega sistema, pozneje pa uspešno opravljala poslanstvo nadzora nad stabilnostjo finančnega sistema. Želijo si tudi njene reorganizacije.

V SLS-u pa od Jazbeca pričakujejo, da bo opozarjal na napačne ekonomske odločitve, in to ne glede na to, kdo bo vodil vlado. Veseli jih sicer, da se njegov pogled na sanacijo bančnega sistema ne razlikuje bistveno od pogleda bivše koalicije, je pojasnil Mihael Prevc. Franc Jurša (DeSUS) pa je pohvalil sposobnost Kranjčevega naslednika za preprosto razlago kompleksnih vprašanj. Pomembno je, da je neobremenjen s težavami tranzicije, je dodal. NSi je medtem Jazbec prepričal z enostavnimi konkretnimi rešitvami in obljubo, da si bo prizadeval te načrte uresničiti, je povedal Matej Tonin.

Kandidat že leta 2007
Jazbec je sicer višji svetovalec v Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije. V igri za guvernerja je bil že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek na koncu ni predlagal. Imenovanje guvernerja so sicer leta 2007 spremljali številni zapleti. Poslanci so namreč zavrnili dve Drnovškovi izbiri - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.

Polonca Komar nova podpredsednica DZ-ja
Poslanci so na tajnem glasovanju izvolili tudi novo podpredsednico DZ-ja Polonco Komar. Za je glasovalo 73 poslancev, proti jih je bilo devet.

Močna podpora novemu guvernerju Jazbecu
Kdo je novi guverner Jazbec?