GZS je letos dobil tudi novega generalnega direktorja. Aprila je funkcijo prevzel Aleš Cantarutti. Foto: BoBo
GZS je letos dobil tudi novega generalnega direktorja. Aprila je funkcijo prevzel Aleš Cantarutti. Foto: BoBo

Novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je volilna skupščina na e-seji izvolila za obdobje dveh let. Kot so sporočili z zbornice, je Tibor Šimonka dejal, da želi na temelju 170-letne tradicije zbornice in večstoletne tradicije jeklarstva, znanja, izkušenj ter vpetosti v slovenski in mednarodni gospodarski prostor graditi gospodarsko zbornico prihodnosti.

Kot je dejal, bodo skupna prizadevanja še naprej temeljila na programu Slovenija 5.0 ter razvojnem partnerstvu. Kot ključne usmeritve je med drugim navedel zeleni prehod, podporo digitalizaciji, inovativnosti, raziskavam in razvoju, pomoč članom pri črpanju finančnih sredstev, internacionalizacijo ter karierni razvoj zaposlenih.

Med kratkoročnimi prioritetami je poudaril naslednji paket interventne zakonodaje in pomoči gospodarstvu pri premagovanju gospodarskih posledic epidemije covida-19, ukrepe za ponovni zagon gospodarstva po epidemiji, investicijsko platformo ter debirokratizacijo. Za socialno kapico ocenjuje, da ni vprašanje, ali jo potrebujemo, temveč je vprašanje, kdaj bo uvedena, so sporočili z GZS-ja.

Po prepričanju Šimonke mora biti "zbornica najmočnejši partner državi, ki bo s svojimi stališči in predlogi lahko pravočasno vplivala, še pred sprejetjem zakonodajnih predpisov, na oblikovanje zakonodajnih okvirov, znotraj katerih se bo gospodarstvo krepilo in razvijalo v dobrobit vseh. Brez močne ekonomije ni splošnega blagostanja." Poudaril je tudi pomen sodelovanja in povezovanja s člani ter drugimi ključnimi deležniki doma in v tujini.

Sedanjemu predsedniku GZS-ja, direktorju družbe BSH Hišni aparati Boštjanu Gorjupu, mandat poteče 27. maja. Kandidaturo za novega predsednika je ob Tiborju Šimonki vložil tudi Simon Franko, direktor družbe BASF Slovenija.

GZS je letos dobil tudi novega generalnega direktorja, aprila je to funkcijo prevzel Aleš Cantarutti. Cantarutti je na tem položaju nasledil Mitjo Gorenščka, ki je zbornico začasno vodil od marca, ko se je predčasno poslovila dotedanja generalna direktorica Sonja Šmuc.