Volilna komisija Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je objavila neuradne izide volitev v organe zbornice. Največ zanimanja je bilo za članstvo v svetu zbornice, najvišjem organu KGZS-ja.

Iz tega se volijo tudi predsednik zbornice ter vsi drugi njeni organi: dva podpredsednika, upravni in nadzorni odbor, častno razsodišče in stalna arbitraža. V skupini fizičnih oseb se je za 41 mest potegovalo 278 kandidatov s 14 list, za 13 mest v skupini pravnih oseb pa 46 kandidatov.

Od 41 mest v skupini fizičnih oseb jih je Društvo SKZ - Slovenska kmečka prejelo 15, je razvidno iz neuradnih izidov volitev. Po šest mest bosta imela v novem svetu KGZS-ja Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje pri SDS-u ter Društvo slovenski kmet, pet pa Kmečka lista - Društvo za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Trije mandati bodo po teh podatkih pripadli Društvu članov sindikata kmetov, po eden pa Listi zadružnikov - društvo za razvoj zadružništva in kmetijstvo, Kmečkemu društvu Nova Slovenija, Govedorejskemu društvu Dobrepolje-Struge, Ribnica, Velike Lašče, Listi Janeza Erjavca, Listi Dejana Kuharja in Zvezi govedorejcev Pomurja.

V skupini pravnih oseb, ki je namenjena kmetijskim podjetjem, v zbornici pa ima 13 mest, je dobila največji vpliv Katoliška cerkev, je poročal Radio Slovenija.

Predsednik SLS-a Marjan Podobnik, ki je bil v skupini pravnih oseb izvoljen v okviru mariborske župnije, bo najverjetneje novi predsednik zbornice, saj – kot pravi – ima zagotovljeno 70-odstotno podporo.

"Slovenska kmečka zveza bo k sodelovanju za prihodnje vodenje zbornice povabila predstavnike vseh izvoljenih list, saj smo prepričani, da le s sodelovanjem in enotnim nastopom lahko zagotovimo boljšo prihodnost slovenskemu kmetu, kmetijstvu, podeželju in vsem članom zbornice," so zapisali v SLS-u.

Med 703 fizičnimi osebami in 39 pravnimi so izvolili tudi člane v svete trinajstih območnih enot.

Kot kažejo neuradni izidi, bo Marjan Podobnik postal novi predsednik KGZS-ja. Foto: BoBo
Kot kažejo neuradni izidi, bo Marjan Podobnik postal novi predsednik KGZS-ja. Foto: BoBo

"Med prioritetami prihodnjega vodenja KGZS-ja Podobnik poudarja prizadevanje za pravične odkupne cene in poštene odnose znotraj prehranske verige, popolno debirokratizacijo in ukinitev davčnih blagajn za manjše pridelovalce, oddajo državnih kmetijskih zemljišč in gozdov v dolgoročen najem slovenskim kmetom, zaščito lastninskih pravic kmetov in drugih lastnikov kmetijskih zemljišč in gozdov ter proti kakršnim koli dodatnim obdavčitvam kmetijskih in gozdnih zemljišč ter kmetijskih objektov," so še sporočili iz stranke SLS.

Udeležba na volitvah v organe KGZS-ja, ki so potekale pretekli teden, je bila 8,63-odstotna med fizičnimi osebami in 41,71-odstotna med pravnimi.

Kot so še poudarili, je bila na tokratnih volitvah dosežena zadovoljiva udeležba pravnih oseb, in sicer več kot 41 odstotkov, kar je skoraj trikrat več kot na zadnjih volitvah. "Za fizične osebe pa je kljub nekoliko višji udeležbi kot pred štirimi leti ta odločna prenizka, kar priča o tem, da bo novo vodstvo zbornice čakalo izjemno zahtevno delo, da se vzpostavi večje zaupanje kmetov v delovanje zbornice ter v ustrezno zastopanje interesov vseh članov zbornice," so še povedali v sporočilu za javnost. Po njihovih navedbah si bodo prizadevali za hitro oblikovanje novega vodstva zbornice in takojšnji začetek aktivnega dela v časih, ki so za kmetijstvo izjemno zahtevni.

Konec oktobra ustanovna seja novega sveta

Volilna komisija bo iz ugotovljenih izidov glasovanja oblikovala poročilo o izidu volitev in predvidoma konec tedna objavila uradne izide. Predvidoma konec oktobra bo potekala ustanovna seja novega 54-članskega sveta, ki bo izvolil novega predsednika in druge organe KGZS-ja. Funkcijo predsednika zbornice trenutno opravlja Cvetko Zupančič, direktor pa je Branko Ravnik.