Ivan Gale se je v Tarči izpostavil ne zgolj z imenom, ampak tudi osebno. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Gale se je v Tarči izpostavil ne zgolj z imenom, ampak tudi osebno. Foto: MMC RTV SLO

Oddaja Tarča je razkrila poplavo novih spornih primerov izbire ponudnikov zaščitne opreme, v postopke so se namreč vpletali nekateri vidni politiki. Svojega favorita je imel minister Zdravko Počivalšek, na blagovne rezerve sta klicala tudi Lojze Peterle in Marjan Podobnik, že predtem so obtožbe o vpletanju v posle letele na obrambnega ministra Mateja Tonina, saj je v enem izmed podjetij, ki je z državo sklenilo pogodbo o dobavi zaščitnih mask, Acronu, zaposlena njegova mama.

Ivan Gale je po presenetljivih razkritjih v oddaji Tarča, v kateri se je izpostavil, pod policijsko zaščito, je poročala TV Slovenija.

Minister za gospodarstvo Počivalšek je na novinarski konferenci vlade poudaril, da se je zgodba, ki je v zadnjih tednih dobila medijske razsežnosti, "spremenila v režiran in politično motiviran lov na njegovo glavo". "Dejstva, podatki in objektivne okoliščine – vse to izginja in vse to se je spremenila v politično predstavo," je dejal.

Večkrat je poudaril, da je bil zavod za blagovne rezerve tisti, ki je podpisoval pogodbe: "In to je odgovornost, ki jo bo moral sprejeti." A čeprav je zavod samostojna institucija, pa ministrstvo za gospodarstvo nad njo izvaja nadzor, zato je 24. marca vlada imenovala novo, medresorsko delovno skupino, ki je bila odgovorna za sprejetje, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme in ki jo je sestavljalo devet predstavnikov šestih resornih ministrstev. "Odločitve torej niso bile stvar enega posameznika, ampak delo, sodelovanje več ministrstev." Njegovo ministrstvo je bilo zgolj eno izmed ministrstev, ki je bilo imenovano v skupino, je zatrdil.

Kronologija afere z maskami
Počivalšek ne vidi potrebe po odstopu
NPU prevzel preiskavo, kriminalisti na RTV SLO

Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je danes, v petek, prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, že danes so opravili več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili z Generalne policijske uprave.

NPU je zadevo prevzel na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in "v četrtek razkritih novih dejstev", pri tem pa obravnava tako primere, ki jih je zaznal sam, kot tudi tiste, ki so bili izpostavljeni v medijih.

V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbirajo obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvajajo preostale dejavnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja. Preiskavo vodijo prednostno, tako kot tudi druge primere, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer. Morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji zaščitne opreme je kot prednostno nalogo opredelil tudi Europol.

Kriminalisti z NPU-ja so popoldne opravili tudi pogovore v Informativnem programu Televizije Slovenija. V predkazenskem postopku preiskujejo sum zlorabe uradnega položaja zaradi posnetka telefonskega pogovora Zdravka Počivalška in odstopljenega direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Antona Zakrajška.

Zaradi Tarče kriminalisti obiskali TV Slovenija
Obisk kriminalistov na TV Slovenija po oddaji Tarča
Politični odzivi na razkritja v Tarči

Janez Janša (predsednik SDS-a in premier) je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Do torka, 28. 4. 2020 bodo pristojna ministrstva pripravila in dopolnila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa ter o stanju te opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bo nato poslano v DZ, kjer bo možna celovita obravnava."

Aleksandra Pivec
(predsednica DeSUS-a in podpredsednica vlade) je na vprašanje, ali bi minister Počivalšek zaradi razkritij moral odstopiti, odgovorila, da je "zelo težko soditi o tem, kdo mora odstopiti in prevzeti odgovornost, preden stečejo za to potrebni postopki". "Verjamem, da obstajajo pristojne institucije, ki morajo presojati odgovornost in vpletenost teh ljudi. Ko bo odgovornost ugotovljena, bomo zahtevali, da jo je treba prevzeti. Dokler pa to ni izvedeno, govorimo zgolj o domnevah, in ne o dokazanih dejstvih," je še dejala.

Matej Tonin (NSi) je za portal Domovina dejal, da je bilo v oddaji zanj povedanih "veliko stvari novih". Zatrdil je, da ni poznal relacij med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami. "Bom z zanimanjem prisluhnil, kako se bo na vse to odzval minister Počivalšek. Zagotovo obstaja tudi druga plat zgodbe. Sem pa vsekakor vesel, da so tudi v Tarči potrdili, kar sem ves čas trdil, da s poslom Acrona nisem imel nič," je dejal.

Tonin je za Svet na Kanalu A pojasnil tudi, da so se na današnjem vrhu koalicije dogovorili, da bo vlada od zavoda za blagovne rezerve in drugih, ki so sodelovali pri nabavah zaščitne opreme, zahtevala natančna poročila s celotno dokumentacijo. Po obravnavi poročil na vladi bodo ta na začetku maja poslali v DZ, po obravnavi v DZ-ju pa jih bodo posredovali tudi vsem pristojnim organom pregona, od policije do Komisije za preprečevanje korupcije in Računskega sodišča. "Želimo biti popolnoma transparentni in dati na razpolago vso dokumentacijo," je poudaril Tonin. Ko bodo stekli vsi postopki in ko se bo dejansko ugotovilo, kaj je šlo narobe, bodo po njegovih napovedih zahtevali tudi odgovornost.

V Levici so poudarili, da je "čas za predčasne volitve", in dodali, da se, ko je "na oblasti Janez Janša, provizije izplačujejo v milijonih". "Tako kot so orožarske afere devetdesetih predstavljale igranje z življenji, velja enako za stotisoče kosov zaščitnih mask in druge zaščitne opreme, ki je bila preplačana, nedostavljena ali neprimerna za uporabo," so zapisali v opozicijski stranki in dodali, da "politično odgovornost za zlorabo epidemije za privatne interese nosi celotna vlada". "Zato zahtevamo tako odstop obeh odgovornih ministrov, Počivalška in Tonina, kot tudi odstop celotne vlade."

V LMŠ-ju so sicer že v četrtek napovedali interpelacijo ministra Počivalška, zdaj pa je Brane Golubović dejal, da je po četrtkovih razkritjih pričakoval odstop ministrov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina. Ker nista, je zdaj mogoča interpelacija vlade oziroma konstruktivna nezaupnica.

Naloga opozicije je, da z razpravo na komisiji za nadzor javnih financ in drugimi možnostmi, ki jih imajo v DZ-ju, pridejo resnici do dna, je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. "Zavedam se, da smo potrebovali zaščitno opremo, ampak lahko jo kupuješ tudi transparentno in pod normalnimi pogoji," je dejal. Ob tem je izpostavil logistično infrastrukturo državnih podjetij, kot so Slovenske železnice in Pošta Slovenije, ki imajo po njegovi oceni ustrezna znanja in sredstva, da bi z uvažanjem imeli bistveno manj težav. Napovedal je, da bodo v SD-ju prispevali podpise pod interpelacijo Počivalška.

V SAB-u pričakujejo odziv predsednika vlade, da napove nadaljnje korake in pove, kdo iz te zgodbe še uživa njegovo zaupanje. Tudi poslanci SAB-a bodo prispevali svoje podpise pod interpelacijo Počivalška.

V SNS-u pravijo, da naj predlagatelji najprej pripravijo interpelacijo in predložijo dokaze, nato pa se bodo v SNS-u odločali, kako naprej.

Minister za obrambo Matej Tonin v Odmevih o aferi z maskami
Odzivi politike na afero z maskami
Interpelacijo sicer Počivalšek vidi kot odlično priložnost, da še natančneje in bolj strukturirano pojasni vse okoliščine nabave mask od začetka do 10. aprila. Foto: MMC RTV SLO
Interpelacijo sicer Počivalšek vidi kot odlično priložnost, da še natančneje in bolj strukturirano pojasni vse okoliščine nabave mask od začetka do 10. aprila. Foto: MMC RTV SLO

"Pritiskali zgolj za realizacijo tistega, kar je bilo že podpisano"

"Niti jaz niti moji sodelavci nismo lobirali ali kakor koli drugače politično vplivali na odločitve. Cilj je bil zagotoviti čimprejšnjo realizacijo pogodb," je še dejal Počivalšek in dodal, da so delali noč in dan, ker so želeli zagotoviti čimprejšnjo dobavo zaščitne opreme. Poudaril je, da niso imeli pooblastil za podpis pogodb, transparentnost pa so želeli zagotoviti s hitro, 48-urno objavo pogodb na spletni strani. Priznal je, da "so vsakodnevno potekale diskusije z zavodom, da realizira ponudbe, ne da jih podpiše". "Na zavod se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo tistega, kar je bilo že podpisano," je ponovil.

"Skrajno nenavaden manever zavoda"

Po 10. aprilu, ko so dobili dovolj opreme, so napovedali, da bodo od zdaj naprej naročila izvajali drugače, nato je zavod za blagovne rezerve "na lastno pest izvedel manever, ki je sodu izbil dno", je dejal Počivalšek in dodal, da je zavod "za ceno, za katero bi se lahko pogajal", 14. aprila sklenil pogodbo s podjetjem SLA Marketing v vrednosti skoraj dveh milijonov evrov za dobavo 1,8 milijona mask in jih istega dne v skladišče dobavil 1,4 milijona. "Glede na dozdajšnjo prakso je bil to skrajno nenavaden manever."

Anton Zakrajšek in Ivan Gale sta bila od našega ministrstva že prej večkrat pozvana k upoštevanju določil, je še poudaril minister in dodal, da z Zakrajškom ni želel prati umazanega perila v medijih, "sem pa že odredil notranjo revizijo poslovanja zavoda, vse dokaze sem pripravljen priložiti – pa naj bo to Računsko sodišče, kriminalistična policija, preiskovalna komisija ali na sami interpelaciji". "Naj se vidi in sliši tudi zgodba z naše strani." Pripravljen je predložiti tudi vsa sporočila in klice, ki sta si jih izmenjala z Zakrajškom.

Tukaj ne vidim nobene afere, vidim le odlično opravljeno delo.

Zdravko Počivalšek v odgovoru na vprašanje, ali bo zaradi afere odstopil

"Respiratorji niso bili dražji"

Zanikal je tudi, da bi se pojavljali kakršni koli pritiski v povezavi z nabavo respiratorjev, "saj so bila samo dve oz. tri podjetja sposobna to opremo dobaviti". Pozneje je še poudaril, da so bili respiratorji cenejši od primerljivih, ne pa dražji, kot se napačno trdi v javnosti.

Zakrajšek zanika snemanje pogovora

Nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je za STA navedel, da ne želi, da bi mu kdo podtikal, da je on snemal pogovor s Počivalškom, ki ga je Televizija Slovenija objavila v četrtkovi oddaji Tarča. Prek odvetnika je zato pristojnim organom prijavil sum neupravičenega snemanja.

Kaj čaka žvižgača Ivana Galeta?
Iz Tarče: Kako se je dodeljevalo posle z zaščitno opremo?
Lojze Peterle je med drugim zapisal, da je upokojeni politik in da si želi, da ga mediji ne bi metali v isti koš s tistimi, ki so na položajih,
Lojze Peterle je med drugim zapisal, da je upokojeni politik in da si želi, da ga mediji ne bi metali v isti koš s tistimi, ki so na položajih, "imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo". Foto: BoBo

Peterle: "V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas"

Lojze Peterle se je na očitke v oddaji Tarča (v oddaji so namreč navedli korespondenco, v kateri piše, da gre za "podjetje, katerega solastnica Meta Peterle ima slučajno enak priimek kot gospod Lojze Peterle in tudi gospod Lojze ima slučajno hčer z enakim imenom") odzval na svoji spletni strani, kjer je med drugim zapisal, da je upokojeni politik in da si želi, da ga mediji ne bi metali v isti koš s tistimi, ki so na položajih, "imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo", a vseeno želi celovito pojasniti zgodbo glede svojega vpletanja v posel z zaščitnimi maskami.

Kot je dejal, je ob informaciji, da Nemčija blokira dobavo medicinske opreme Sloveniji, poklical "nekdanjega tesnega sodelavca kanclerja Kohla" in ga prosil za pomoč. Pozneje se je izkazalo, da gre tudi pri tej zgodbi – kot pri "španski" pošiljki – za prevaro: "Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim nekdanjim visokim politikom, ne ravno desne provenience, mi je svetoval – 'ne mešaj se v to'."

Pozneje se je zaradi več pozivov, naj pomaga, obrnil na svojega kolega v Nemčiji, ki mu je svetoval neko, kot pravi, zanesljivo podjetje, a so mu na gospodarskem ministrstvu rekli, da "bi šlo lažje s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem". "Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka," je zapisal.

"Precej zapleten sistem naročanja"

"Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so ponudbe enakopravno obravnavane po istih merilih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in blagovnih rezervah. Tako sem tudi spoznal precej zapleten sistem naročanja."

"S težavo sem ugotovil, da je ponudba prestala osnovno preveritev, kar je bila podlaga za pripravo zavezujoče ponudbe. Ko sem od tam naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil o transparentnosti postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo. Tudi rok ponudbe je potekel," je Peterle zapisal, na koncu pa še poudaril, da ni "v nobeni komunikaciji nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas".

Marjan Podobnik je v odzivu na oddajo Tarča zapisal, da je
Marjan Podobnik je v odzivu na oddajo Tarča zapisal, da je "ponosen, da je pomagal Sloveniji". Foto: BoBo

Podobnik je "ponosen, da je pomagal"

"Posredoval sem in ponosen sem, da sem pomagal Sloveniji pridobiti milijon mask ustrezne kakovosti po zelo ugodni ceni. Res je, da sem na pobudo župana Slovenske Bistrice, dr. Ivana Žagarja, ki je iskal možnosti za čimprejšnjo preskrbo občine in drugih z zaščitnim materialom, posredoval za angažiranje podjetja Dobnik Trade, d. o. o., iz Slovenske Bistrice," je v pojasnilu, naslovljenem na medije, zapisal Marjan Podobnik.

Podobnik je zapisal še, da je zaradi hude stiske kontaktiral z znanimi vplivnimi osebnostmi, da bi Slovenija čim prej pridobila kakovosten zaščitni material po čim ugodnejši ceni. "Res je, da sem zelo povzdignil glas pri pogovoru z dosedanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, ki ga sicer spoštujem kot korektnega človeka in dolgoletnega župana naše občine Velike Lašče. To sem storil zaradi skrajne ogorčenosti, ker je zaradi zavlačevanja nekaterih njegovih podrejenih prišlo do enomesečnega zamika pri dostavi kakovostnih zaščitnih mask po najugodnejši ceni v Slovenijo," je še pojasnil.

"Sprevrženo je, da se tiste, ki smo skušali in tudi uspešno pomagali pripeljati nujno potrebno zaščitno opremo v času največje stiske v Slovenijo, in to ustrezne kakovosti in po najugodnejši ceni, sedaj meče v isti koš z različnimi vojnimi dobičkarji, ki vedno priložijo svoj lonček v takih časih," je sklenil in dodal, da je čas, da si nalijemo čistega vina. "Pristojni organi in preiskovalne komisije naj ugotovijo dejansko stanje tako glede nabave zaščitnega materiala kot tudi celotnega dogajanja pri drugih nabavah in javnih naročilih v Sloveniji," je zapisal.

Pogovor z upokojenim kriminalistom Jakobom Demšarjem
Sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti zavrača očitke, da bi pritiskal pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme. Foto: BoBo
Sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti zavrača očitke, da bi pritiskal pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme. Foto: BoBo

Cantarutti zavrača očitke o pritiskih

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je danes za STA znova zavrnil očitke o pritiskih pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme. Velika večina trditev uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta v četrtkovi oddaji Tarča ne drži, je zatrdil Cantarutti. Med drugim stoji tudi za posloma s podjetjema Medicop in Acron.

Acron se je sicer tudi po Galetovi oceni izkazal za resnega dobavitelja, ki je pripeljal opremo, a je po njegovih besedah imel ves čas položaj privilegiranega dobavitelja.

"Ne bom trdil, da kdo ni imel tudi želje po zaslužku. A da zdaj demoniziramo vseh 29 slovenskih podjetij, se mi zdi skrajno nefer, tipično slovensko," je Cantarutti še komentiral navedbe v Tarči in dodal, da si je velika večina teh iskreno prizadevala, da pomagajo priti do nujne opreme.

Travner preverjal potrebo po ukrepanju policije

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je danes ob robu obiska v Rogatcu potrdil klic na zavod za blagovne rezerve. Po njegovih besedah je preverjal sum storitve kaznivega dejanja in ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije.

Po navedbah Tarče se je namreč na začetku aprila v zadevo vmešal tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Travner, ki naj bi osebno poklical na zavod za blagovne rezerve in spraševal o projektu. Namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale mu je posredoval dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval.

V. d. direktorja policije Anton Travner je pojasnil, da je v Zavod RS za blagovne rezerve poklical, ker je preverjal, ali je potrebno ukrepanje policije. Foto: DZ/Matija Sušnik
V. d. direktorja policije Anton Travner je pojasnil, da je v Zavod RS za blagovne rezerve poklical, ker je preverjal, ali je potrebno ukrepanje policije. Foto: DZ/Matija Sušnik

Travner je to potrdil. "Poklical sem nekoga, ki ga poznam iz blagovnih rezerv, in vprašal, kaj se dogaja, gospod mi je odgovoril, da ne ve, ker trenutno ni v službi, in me je povezal s tem gospodom, ki je v službi. Po nekajminutnem pogovoru sem ugotovil, da je situacija popolnoma drugačna, kot sem jaz izvedel zanjo. Poslal mi je tudi obvestilo o tem in s tem je bila zadeva zame končana," je pojasnil.

Kot je dejal, je na podlagi tega pogovora sklenil, da "lahko zadeva teče v rednih postopkih". Poudaril je, da zadeve ni sam preiskoval, ampak je samo želel ugotoviti, ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije, zato se mu njegovo ravnanje ne zdi sporno. "Lahko vam povem, da se seveda tudi po včerajšnji oddaji, ampak tudi pred njo, zadeva z maskami preiskuje. Bomo videli, kakšni bodo rezultati," je dejal.

Očitke, da naj bi tako ravnal po naročilu, je odločno zavrnil. "Ravnal sem po svoji vesti in poštenju. Prepričan sem, da sem ravnal prav," je dejal in dodal: "Naredil sem to, kar pričakujem tudi od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišla informacija, da se izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi lahko imelo tudi težke posledice."

Policijski sindikat želi pojasnilo Travnerja

V Policijskem sindikatu Slovenije verjamejo, da bodo seznanjeni z vsebino klica v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja na Zavod RS za blagovne rezerve glede dobav zaščitne opreme za epidemijo novega koronavirusa. Če se bo pokazalo, da je bil pravno sporen, bodo vztrajali, da načela odgovornosti veljajo za vse, tudi za vodstvo policije, so sporočili sindikalisti.

Tonin sam poklical Pečečnika, Čeferina, Škrabca

Obrambni minister Matej Tonin je za portal Domovina dejal, da je v kriznih razmerah vlada po njegovih besedah centralizirala nabavo za celotno državo na Zavodu RS za blagovne rezerve, po vzoru nekaterih drugih držav pa se je odločila še, da ustanovi medresorsko skupino strokovnjakov za pregledovanje prispelih ponudb. "Tisto, kar je medresorska skupina poslala na blagovne rezerve, ni predstavljalo naročilnice, ki bi jo blagovne rezerve morale realizirati," je poudaril Tonin.

Ker je opreme primanjkovalo, se je Tonin odloči, da pokliče Joca Pečečnika, Aleksandra Čeferina in Janeza Škrabca. "Zakaj ravno te tri? Ker sem iz obveščevalnih poročil Sove videl, da je vrag vzel šalo in da vlada v svetu huda, silovita vojna za zaščitno opremo, do katere je v danem trenutku mogoče priti samo z dobrimi političnimi ali poslovnimi zvezami na Kitajskem ali kje drugje v svetu. In ne, ni mi žal, da sem prosil Pečečnika, ker je njegova oprema reševala Slovenijo v najbolj ključnih trenutkih," je poudaril.

Glede očitkov, da je bil prevoz Pečečnikove opreme preplačan, je minister ogovoril, da mu bo država plačala "natančno toliko, kot je stal prevoz, in nič več". Ker je dobavil kirurške maske, moral pa bi maske tipa FFP2, je ceno z 1,85 evra znižal na 0,50 evra, kar je po ocenah ministra izjemno korektna cena.

V družbi Geneplanet so zatrdili, da so bili izbrani zaradi zmožnosti dobaviti dovolj kakovostne opreme. Foto: Reuters
V družbi Geneplanet so zatrdili, da so bili izbrani zaradi zmožnosti dobaviti dovolj kakovostne opreme. Foto: Reuters

Geneplanet: Izbrani smo bili zaradi zmožnosti

V družbi Geneplanet so v odzivu na navedbe, da je gospodarski minister Počivalšek pri zavodu za blagovne rezerve posredoval, naj sklene posel s to družbo, poudarili, da so bili izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme. Enako opremo dobavljajo tudi v druge države, so zatrdili za STA.

V četrtkovi oddaji Tarča je bilo namreč navedeno, da je minister za gospodarstvo marca posredoval pri zavodu za blagovne rezerve, da bi družbi Geneplanet plačali avans za dobavo respiratorjev, še preden je podjetje posredovalo bančno garancijo za posel, vreden osem milijonov evrov. Podjetje je bilo po navedbah v oddaji privilegirano tudi pri dobavi treh milijonov zaščitnih mask v vrednosti nekaj več kot 10 milijonov evrov.

V družbi Geneplanet so v pojasnilu med drugim navedli, da so 18. marca z zavodom za blagovne rezerve sklenili pogodbo o dobavi 220 respiratorjev z dobavnim rokom 15. maj, od tega so jih do zdaj dostavili 90. Za izvedbo naročila so po njihovih pojasnilih prejeli avans, pri čemer so zavodu izročili bančno garancijo, ki jo lahko v primeru neizpolnjevanja pogodbenih zavez unovči takoj. Zavodu so do zdaj dobavili tudi 19.800 mask v skupni vrednosti 69.300 evrov, so zapisali in pojasnili, da so bile vse dostavljene maske "primerne, izpolnjujejo vse standarde in certifikate".

Ob tem so pojasnili, da so zavod za blagovne rezerve v skladu s sklepom Evropske komisije zaprosili za potrdilo, s katerim bi blago, namenjeno izključno zavodu, lahko ocarinili s stopnjo nič. Omenjeni sklep, sprejet 3. aprila, namreč govori o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV-ja za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha covida-19. Toda zavod za blagovne rezerve se za to ni odločil, zato so za vso uvoženo opremo vnaprej plačali vse dajatve, so zatrdili.

Med drugim so dodali še, da so že leta registrirani med poslovnimi subjekti, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki na debelo, in da imajo kot dolgoletni poslovni partner ene največjih kitajskih multinacionalk s področja biotehnologije obsežne izkušnje pri nakupu, logistiki in uvozu medicinskih pripomočkov ter opreme.

TI Slovenija: "Potreben bi bil jasen glas politiki, naj prevzame odgovornost za svoje početje"

Pri Transparency International Slovenija so prepričani, da razkritja v Tarči o spornih primerih nakupov zaščitne opreme v času krize zahtevajo takojšnje ukrepanje. Alma Sedlar, predsednica Transparency International Slovenija, je za Koronavirus podkast Vala 202 povedala, da smo v četrtkovi Tarči videli "vse tisto, kar se v normalni zreli državi, kjer bi bili politiki in drugi odločevalci vajeni sprejemati odgovornost in bi bil to sestavni del kulture, ne bi nikakor in nikoli smelo zgoditi".

Z nakupom zaščitne opreme se je ponovila zgodba, ki smo ji bili priča pred tremi leti že ob nakupu žične ograje, pravi. "Kdo je zatajil, ne vemo. Verjetno vse institucije po vrsti. Nekatere lahko zgolj opozarjajo, dosti več od tega pa ne morejo narediti. /.../ Bojim se, da je to, kar smo včeraj videli, samo del tega, kar se s slovensko politiko dogaja zadnjih 30 let, vse odkar smo bili priča tisti največji aferi trgovini z orožjem, ki je tudi za vedno ostalo nerazčiščena." Največjo težavo vidi v tem, da nimamo centraliziranega sistema oziroma agencije za javno naročanje.

Oddaja Tarča: Ozadja naročanja in nakupov zaščitne opreme