Ministrstvu za kulturo je izdalo negativno odločbo družbi 3Lan, ker meni, da je strategija upravljanja družbe neustrezna. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvu za kulturo je izdalo negativno odločbo družbi 3Lan, ker meni, da je strategija upravljanja družbe neustrezna. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev bo pravnomočna postala po preteku 30-dnevnega roka, ko lahko kupec vloži predlog za upravni spor. Ali bo lastnik družbe 3Lan Denis Čeh sprožil upravni spor, ni znano, je pa Čeh potrdil informacijo, da so zaradi negativne odločbe uradno odstopili od nakupa časopisa.

Razlog tudi propad Dela Revij
Ministrstvo za kulturo se je za ustavitev nakupa odločilo, ker meni, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna, kot dodatni razlog pa so navedli stečaj družbe Delo Revije. Čeh se je za prodajo Večera z Delom dogovoril junija lani, nato pa sklenil pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom in direktorjem družbe Delo Revije, ki je v stečaju.

Že maja sta Raščan in Čeh ministrstvu za kulturo grozila s tožbo in kazenskimi ovadbami, če ne bo v sedmih dneh izdalo odločbe. Za tožbo se nato nista odločila, ker, tako je pojasnil Čeh, sta presodila, da bi bila ta časovno in stroškovno potratna.

Giacomelli presenečen
Jurij Giacomelli
, predsednik uprave Dela, odločbe ni želel komentirati, je pa dejal, da je negativna odločba presenečenje. Od ministrstva so že zahtevali, da jim odločbo posreduje, ko jo bodo prejeli, pa bodo s posledicami seznanili varuha konkurence. Delo bo še naprej skušalo prodati Večer.

Novinarji: 3Lan je slamnati kupec
Kot je znano, je urad za varstvo konkurence konec februarja izdal soglasje za prodajo 75 odstotkov delnic Večera murskosoboškemu 3Lanu. Družbi sta pogodbo sklenili junija lani, prodaji pa so ves čas nasprotovali novinarji Večera, ki so prepričani, da gre za sporen nakup. 3Lan naj bi bil "slamnati kupec" brez premoženja in izbran zato, da se "obide določilo zakona o preprečevanju in omejevanju konkurence".