Goriška severnoprimorska regija je gospodarsko močno navezana na Italijo (na fotografiji trg Evrope v Novi Gorici). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Goriška severnoprimorska regija je gospodarsko močno navezana na Italijo (na fotografiji trg Evrope v Novi Gorici). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

"Zaradi odvisnosti od italijanskega trga, dobaviteljev in potrošnikov, ki jim je močno upadla kupna moč, se bodo naša podjetja znašla v najhujši stiski v zadnjih treh desetletjih. Predvidevamo, da bo veliko podjetij propadlo, kar bo vzrok za visoko brezposelnost. Preostala podjetja bodo morala iskati nove trge, dobavitelje, poslovne partnerje, potrošnike. Napovedujeta se visoka brezposelnost in socialna stiska," je po obisku italijanskega veleposlanika Carla Campanileja v sredo v Novi Gorici dejal župan Klemen Miklavič.

V igralništvu, gostinstvu, nastanitvah in trgovini so posledice že vidne. Zlasti v igralništvu lahko pričakujejo veliko škodo in resne težave, je še dejal novogoriški župan. Zaradi prevelike odvisnosti Goriške od igralništva regiji grozi gospodarski zlom.

V novogoriški igralniški družbi Hit so ocenili, da je bila bruto realizacija v obdobju januar–april v primerjavi z istim obdobjem lani nižja že za 35 odstotkov. Ta delež se z vsakim mesecem, ko družba ne posluje, znatno povečuje.

Trenutno je v družbi Hit 1700 zaposlenih, od tega približno 1300 na Goriškem. Delo redno opravlja le okoli 100 zaposlenih, saj so igralnice in njihove turistične destinacije od sredine marca zaprte. 1600 zaposlenih v Hitu je zato prejelo odločbo o čakanju na delo. V javnosti so se pojavile govorice o tem, da bo Hit odpuščal. Neuradno naj bi delo izgubilo okoli 400 zaposlenih, ugiba se celo o morebitnem zaprtju katere od Hitovih igralnic.

Novogoriški župan Klemen Miklavič. Foto: Radio Koper/Mateja Pelikan
Novogoriški župan Klemen Miklavič. Foto: Radio Koper/Mateja Pelikan

Ustvariti bo treba zaupanje in povpraševanje

"Na vseh področjih se bo ob zagonu turizma prodajala varnost, čistoča, skrb za skupno odgovorno ravnanje in preprečevanje širjenja okužb. Znova bo treba ustvariti zaupanje gostov in povpraševanje. To je za Hit še posebej zahtevno, tudi glede na omejitve oglaševanja igralništva na ključnih trgih," so v odgovoru zapisali na Hitu.

Ob tem so napovedali, da bosta v petek začeli delovati terasa Perline kavarne Dolce vita in terasa Hotela Lipa v Šempetru pri Gorici, v ponedeljek pa še vrt Hotela Sabotin v Solkanu. Na delo se bo tako vrnilo 23 zaposlenih. Med epidemijo pa so ohranili poslovanje spletne igralnice, ki ima italijansko koncesijo za igre na srečo na spletu in je namenjena italijanskim igralcem.

Novogoriški župan ocenjuje, da je Goriška preveč navezana na igralniško dejavnost in da se bo to moralo v prihodnje spremeniti. Predvsem si želi novih delovnih mest v podjetništvu, prednost naj bi imela predvsem visokotehnološka podjetja, ki bodo ponujala zaposlitve za mlade.

Na zavodu 3400 brezposelnih

Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica je trenutno 3400 brezposelnih, kar je 17,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Direktorica novogoriške območne enote Vesna Petric Uran je za STA povedala, da je letos po sedmih letih priliv brezposelnih večji od odliva, priliv v marcu in aprilu, ko se je prijavilo 920 ljudi, pa predstavlja 60 odstotkov celotnega priliva letos.

"Pri pregledu strukture priliva ugotavljamo, da gre za skoraj tretjino takih, ki se bodo zaposlili morda pri istem delodajalcu, drugih pa zaradi neosebnega stika, ni namreč obravnav, ne poznamo, so pa večinoma v starostnem rangu od 30 do 50 let. Sklepamo lahko, da so bolj ali manj še delovno aktivni in v delovni kondiciji," je še povedala Petric Uranova.

Gostinski lokali so znova odprti. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Gostinski lokali so znova odprti. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Kakšna bo pomoč države?

Zaradi vse slabše gospodarske slike zato na Goriškem pričakujejo pomoč države. "Od vlade pričakujemo posebno obravnavo regije in razvojno pomoč, tako v obliki posebnih razvojnih sredstev kot v obliki davčnih olajšav in omogočanja posebnega davčnega statusa. Ne potrebujemo miloščine, potrebujemo samo ugodnejšo obravnavo in razvojno pomoč, da podjetja, ki so odvisna od italijanskega trga, premostijo težavno obdobje in da hkrati okrepimo podjetja in panoge, ki bodo okrepili gospodarsko strukturo in zmanjšali odvisnost od italijanskega trga. Omogočati bo treba tudi nastanek novih podjetij in dejavnost samostojnih podjetnikov, občinam pa premostitveno nadomestiti prihodke iz turizma in koncesijske dajatve od iger na srečo," je državo pozval Miklavič.