Okorg 6. bloka TEŠ-a so se vneli siloviti spori. Foto: MMC RTV SLO
Okorg 6. bloka TEŠ-a so se vneli siloviti spori. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, so z ministrstva za gospodarstvo pred kratkim sporočili, da so ugotovili, da so proizvajalci električne energije ter trgovci z električno energijo, ki so neposredno ali posredno v večinski državni lasti, zavezanci za javna naročila v vseh državah članicah Evropske unije. Mogoče so sicer tudi izjeme. Zdaj so zaprosili za pravno mnenje o tem, kaj to pomeni za projekt TEŠ 6.

"Pogledati moramo, kaj to pomeni, ali so pogodbe nične, kakšne so odgovornosti," je v zvezi s tem povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki opozarja še, da bo treba uvesti jasen sistem za naprej. Izjeme so po njenih besedah mogoče le ob soglasju Evropske komisije, za katero podjetje zaprosi prek urada za varstvo konkurence.

Kaj bo v primeru ničnosti pogodbe z Alstomom?
Pravno mnenje bodo pripravili na mariborski in ljubljanski pravni fakulteti, iz njega pa bo razvidno tudi, kaj se bo zgodilo s projektom, če bi bila pogodba z Alstomom nična.

Kot je znano, Termoelektrarna Šoštanj pri gradnji šestega bloka izvajalcev in dobaviteljev za zdaj ni izbirala z javnimi razpisi, pač pa z neposrednimi pogodbami. Najspornejša naj bi bila pogodba z Alstomom o dobavi opreme.