Pavle Hevka. Foto: Radio Koper
Pavle Hevka. Foto: Radio Koper

Zaradi tega bo potreben aneks, ki bo naložbo podražil za dobrega pol milijona evrov, na devet milijonov evrov, o čemer bo odločal tudi nadzorni svet 2TDK-ja, je v izjavi za medije na gradbišču Glinščice navedel Pavle Hevka. Kot je zatrdil, je izvajalec po pogodbi v teh primerih upravičen do podražitve, ki pa bo tudi zadnja, saj je konstrukcija oddana na ključ in dodatni aneksi niso več mogoči. Ob tem je generalni direktor 2TDK dejal, da bi naložba, če ne bi bilo razpoke, dejansko stala manj od predvidenega.

Nadzorniki so se danes sicer strinjali le s t.i. časovnim ankesom, da lahko izvajalec gradnjo viadukta v dolini Glinščice zaključi šele maja prihodnje leto, to je nekaj mesecev kasneje, kot je bilo sprva predvideno, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle. Uprava 2TDKa je predlagala, da bi sklenili tudi finančno dopolnilo, saj je Markomark Nival po besedah Hevke do tega upravičen. "Izkazalo se je pri oporniku ena, da je razpoka globoka več kot tri metre in na račun te razpoke je bilo treba projektirati na novo in temelje zgraditi na drug način, temu se reče, globoko temeljenje, se pravi, vgradili smo šest pilotov," je povedal Hevka in dodal, da je bilo prvotno predvideno zgolj plitvo temeljenje, ki stane bistveno manj.

Ankes je ocenjen na pol milijona evrov, njegovo upravičenost je na nadzornem svetu potrdil tudi predstavnik glavnega nadzornega podjetja DRI Franc Likar, a so si nadzorniki za to vzeli še nekaj časa, čez teden dni bo namreč seja nadzornega sveta na terenu, v dolini Glinščice. Hevka v tem ne vidi nezaupanja, prej previdnosti, ki pa ga ni presenetila. To bi bil sicer prvi ankes, ki bi ga sklenila ta uprava, prejšnja pa se je strinjala z dodatnimi deli zaradi drsenja brežine v dolini Glinščice in gradnjo obvoznice ob vasi Beka.

Primer dobre prakse

Tudi sicer je Hevka potek del na viaduktu Glinščica navedel kot primer dobre prakse. Tako bodo vsa betonska dela končana do konca decembra, ostala pa bodo samo še tista dela, kot so hidroizolacija, asfalti in požarni ometi, ki jih ni mogoče izvajati pozimi. Celoten viadukt bo tako pod streho maja prihodnje leto.

Tudi na drugih gradbiščih se zadnji mesec dni po besedah Hevke vse premika v pravo smer. "Končni roki niso ogroženi, napredovanje izkopov v predorih je tudi do devet metrov na dan," je naštel. Trenutno je odprtih skupno pet napadnih mest na treh predorih, izvajajo pa se tudi pripravljalna dela za viadukt Gabrovica.

Na ministrstvu za infrastrukturo trenutno pregledujejo tretji sklop investicije v drugi tir. O njem bo nadzorni svet 2TDK odločal 2. decembra in v primeru zelene luči bodo razpis objavili že v decembru. V pripravi je tudi razpis za nabavo gasilskih vozil za potrebo predorov, je dodal Hevka.

Sorodna novica Naselje za turške delavce v Orehku zgrajeno brez gradbenega dovoljenja, inšpektorji izrekli kazen

Hevka ne pričakuje težav s pridobitvijo dovoljenja za gradnjo naselja za delavce

Hevka je sicer seznanjen tudi s tem, da je inšpekcija ustavila gradnjo delavskega naselja za potrebe drugega tira pri vasi Orehek na Postojnskem. Kot je v sredo poročala Televizija Slovenija, je turško podjetje, ki sodeluje pri gradnji drugega tira, naselje gradilo brez gradbenega dovoljenja, po odločitvi inšpekcije pa morajo zdaj objekte podreti in plačati med 10.000 in 60.000 evri kazni.

Hevka je poudaril, da gre za zadevo, ki je v domeni izvajalca, sam pa ne pričakuje težav s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, poleg tega je za trenutno stopnjo del dovolj delavcev. Spet je poudaril, da Turki delajo po slovenski zakonodaji in da bodo pridobili vse potrebne dokumente.

Zaplet je prvi mož 2TDK pripisal temu, da za enostavne objekte gradbeno dovoljenje ni potrebno: "Verjetno je izvajalec mislil, glede na to, da je to montažno naselje iz zabojnikov, da (gradbeno dovoljenje, op. STA) ni potrebno." Največ težav imajo sicer po njegovih besedah pri pridobivanju delovnih dovoljenj, vendar se tudi postopki na upravnih enotah premikajo na bolje.