Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada bo po napovedih infrastrukturnega ministra Bojana Kumra v četrtek sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati pa vlada pričakuje, da se konkurenčno prilagodijo tudi marži, ki na avtocestah ni regulirana.

O cenah pogonskih goriv na bencinskih servisih na avtocestnem križu je Kumer razpravljal s predstavniki sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. "Vesel sem, da smo dosegli dogovor, da bodo avtoprevozniki še naprej točili gorivo na avtocestah in pod kakšnimi pogoji," je v izjavi za javnost povedal Kumer.

Ključni dogovor je, da se bo vlada s spremembo uredb, za katere je odgovorno infrastrukturno ministrstvo, tudi na bencinskih servisih na avtocestnem križu odpovedala vsem okoljskim dajatvam, je dejal Kumer in pojasnil, da gre za prispevka za obnovljive vire energije in za učinkovito rabo energije. "S tem bomo dosegli znižanje maloprodajne cene za vse prevoznike, ne samo slovenske, tudi tuje," je dejal Kumer in dodal, da Slovenija ne bo diskriminirala tujih avtoprevoznikov.

Izpostavil je, da gre pri tem vladnem posegu za dizelsko gorivo. "Danes je bil govor predvsem o dizlu. Prispevki na bencin na avtocestnem križu ostanejo," je poudaril.

"Razlika v ceni goriv bo šla v breme države, naša pričakovanja do naftnih trgovcev pa so, da čim prej zagotovijo nemoteno oskrbo, kar je njihovo osnovno poslanstvo," je še dejal Kumer. "Zagotovili so nam, da se bo zadeva iz ure v uro popravila in bi se lahko v roku nekaj ur stanje normaliziralo," je dejal.

S spremembo uredb država, tako minister, meri na to, da bi zagotovili konkurenčnost in primerljivost končne cene na bencinskem servisu zunaj in na avtocestnem križu.

Direktor združenja za promet Robert Sever o nižji ceni dizla ob avtocestah

Ukrep naj bi veljal najmanj en mesec

Po Kumrovih besedah želijo, da naftni trgovci prilagajajo svojo maržo, čeprav ta na avtocesti ni regulirana, da bo čim bolj enaka regulirani marži zunaj avtocest. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada razmislila o regulaciji cen goriva tudi na avtocestnem križu, je opozoril.

Izpad na račun odpovedi dajatvam bodo po ministrovih besedah spremljali na tedenski ravni. "Ocene se gibljejo od nekaj milijonov do maksimalno deset milijonov," je dejal Kumer in pojasnil, da je izpad odvisen od dnevne porabe. "Po podatkih, ki jih imamo, je zelo narasla poraba naftnih derivatov. Mi računamo, da se bo zdaj tudi povpraševanje sprostilo, s tem bi se znižal pritisk na dobavno verigo in tako tudi veleprodajna cena, kar bo imelo pozitiven učinek na maloprodajne cene," je dejal.

"Naša zaveza je, da bo ta režim trajal najmanj en mesec. Če bo prišlo do pomiritve in sprostitve veleprodajnih cen, potem bomo to zagotovo nadaljevali," je še povedal Kumer.

Na sestanku so se z avtoprevozniki sicer dogovorili za nadaljnjo medsebojno komunikacijo. Kot je povedal Kumer, se je seznanil z vsemi izzivi in težavami sektorja. "Nekateri so že bili rešeni, drugi se rešujejo," je sklenil.

Ob avtocestah nižja cena dizla