Agencija za energijo in Zveza potrošnikov Slovenije objavljata primerjalne tabele, s pomočjo katerih potrošniki lažje izberejo najugodnejšega dobavitelja elektrike. Foto: Pixabay
Agencija za energijo in Zveza potrošnikov Slovenije objavljata primerjalne tabele, s pomočjo katerih potrošniki lažje izberejo najugodnejšega dobavitelja elektrike. Foto: Pixabay

Pogodbo z novim dobaviteljem morajo čim prej skleniti tisti, ki jim je dozdajšnji odpovedal pogodbo, da ne bodo prešli na sistem nujne oskrbe, v katerem pa je elektrika še precej dražja.

Pred izbiro novega dobavitelja električne energije naj se odjemalci dobro seznanijo s ponudbo na trgu, cene različnih ponudnikov pa lahko primerjajo tudi s pomočjo primerjalnika na spletnih straneh Agencije za energijo, pojasnjuje direktorica Duška Godina. "Naj obiščejo spletno stran agencije za energijo, kjer je ogromno informacij predvsem o varstvu pravic najšibkejših, gospodinjskih odjemalcev," je povedala.

Primerjalne tabele objavljajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer odjemalcem svetujejo, naj natančno pregledajo ponudbo na trgu, na svojem računu preverijo, kakšna je njihova poraba v nižji in višji tarifi, natančno preberejo pogoje ponudbe in preverijo tudi, ali dobavitelj zaračunava dodatne fiksne stroške.

Pozorni moramo biti tudi na fiksne stroške

"Pri nekaterih dobaviteljih lahko takšni stroški znašajo tudi več kot tri evre na mesec, ta strošek potem lahko konkretno vpliva na višino mesečnega računa," je povedala pravna svetovalka pri Zvezi potrošnikov Slovenije Tea Žnidaršič.

Sogovornici poudarjata, da so lahko z menjavo dobavitelja prihranki veliki. Predvsem pa naj z njo ne odlašajo tisti, ki jim je dozdajšnji dobavitelj odpovedal pogodbo, ker opušča to dejavnost. Pogodbo z novim naj sklenejo čim prej, svetuje Godina. "Ne čakati do zadnjega tedna v decembru, ker se zelo hitro lahko zgodi, da menjava ne bo izvedena in bo za čas od 1. 1. do menjave dobavitelja takšen odjemalec končal na zasilni oskrbi," je pojasnila.

Ta pa je v primerjavi z najugodnejšim ponudnikom približno trikrat dražja. Na pomoč države v obliki nižje omrežnine ali črtanja prispevkov iz lanske pomladi tokrat ni računati, v načrtu so zgolj energetski vavčerji za najranljivejše.