"V Pipistrelovih glavah je veliko znanja za jutri, vendar je to znanje treba nekako spraviti v realnost in v letalstvu je razvoj, certifikacija najdražja od vseh industrij," je glede vzroka za iskanje investitorja dejal Ivo Boscarol. Foto: Marko Kočevar

"To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, v katerem živim, pa tudi zaradi celotne Slovenije, saj smo včeraj postavili temelj slovenske letalske industrije, ki bo lahko odslej konkurirala vsem največjim tujim igralcem. Ponosen sem, da smo podjetje prodali za eno največjih kupnin v zgodovini Slovenije," je na novinarski konferenci v Ajdovščini povedal ustanovitelj in po novem le še manjšinski lastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

Pipistrel je kupila družba Textron iz ameriške zvezne države Kansas. Vrednost posla je po navedbah ponudnika finančnih informacij Thomson Reuters okoli 218 milijonov evrov. Iskanje investitorja po besedah Boscarola ni bila lahka naloga. "To, kar smo se začeli pogovarjati skoraj pred enim letom, se je uresničilo in prepričan sem, da bomo skupaj dosegli tisto, kar smo si zadali," je dejal Boscarol, ki je poudaril, da na svetu ni veliko tako ustreznih partnerjev za Pipistrel, kot je podjetje Textron.

Vzrok za prodajo je sicer finančne narave. Pipistrel ima potrebno znanje za vse, kar načrtuje v prihodnjih letih, nima pa dovolj finančnih sredstev za uresničitev vseh zastavljenih načrtov. Gre predvsem za velike načrte na področju razvoja električnega letalstva in te naj bi v naslednjih letih uresničil z ameriško družbo. "V Pipistrelovih glavah je veliko znanja za jutri, vendar je to znanje treba nekako spraviti v realnost in v letalstvu je razvoj, certifikacija najdražja od vseh industrij," je za Televizijo Slovenija dejal Boscarol.

"Navdušeni smo nad sodelovanjem Textrona in Pipistrela. Skupaj bomo postali vodilni na področju trajnostnega letalstva. To bo pomembno za Slovenijo in Italijo, saj bo tu središče trajnostnega letalstva," je ob tem napovedal izvršni direktor podjetja Textron Eaviation Rob Scholl.

Del kupnine za gradnjo novega zdravstvenega centra in muzeja letalstva

Ivo in Taja Boscarol sta del kupnine donirala Občini Ajdovščina, ki bo prejela 25 milijonov evrov. Poleg tega bo vsak zaposleni na Pipistrelu za vsak svoj delovni dan v podjetju prejel po tri evre.

Občina bo sicer 20 milijonov evrov namenila gradnji novega zdravstvenega centra z vso potrebno infrastrukturo. Ajdovščina bo tako ob zdajšnjem letališču dobila nov sodoben zdravstveni dom in večjo lekarno; tam bodo na eni točki združene vse reševalne ustanove, od nujne pomoči do gasilskega doma. V sklopu tega dela donacije bo Ajdovščina dobila helikopter za nujne primere, ki bo namenjen tudi za potrebe gašenja in reševanja. Zato bo ob novem reševalnem centru zgrajen tudi bazen za helikopterski zajem vode v primeru gašenja.

Drugi del donacije bo namenjen gradnji muzeja letalstva. Tako bo domača kulturna dediščina na področju letalstva dobila prostor, kot si ga zasluži, je prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin. Muzej bo z vso sodobno infrastrukturo namenjen turizmu, saj bo s spremljevalnimi dogodki privabljal ljudi od vsepovsod. Donacija v vrednosti enega milijona evrov pa je namenjena ozelenitvi in hortikulturni ureditvi ajdovske občine. S tem bo občina nadaljevala zagotavljanje zelenega in za zdravje prijaznega življenjskega okolja. Nadomestili bodo tudi podrta drevesa in zelenice, ki so bili v zadnjih letih odstranjeni zaradi novih gradenj.

Občina bo takoj začela pripravo projektne dokumentacije za novogradnjo, gradnjo pa bodo realno lahko začeli konec leta 2023 ali 2024.

Prodaja podjetja Pipistrel

Donacija bo pospešila razvoj občine

"V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji. Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih," je na novinarski konferenci še povedal ajdovski župan. Poudaril je še, da je znesek donacije enak vrednosti sredstev iz proračuna, ki ga ima ajdovska občina na voljo za naložbe v štirih letih.

Kljub prodaji Pipistrela pa bo v rokah Občine Ajdovščina ostala njegova poslovna stavba, saj gre za spomenik nacionalnega pomena. Stavba, ki je delo vrhunskega arhitekta Borisa Podrecce, ni bila del prodaje. To je bila obljuba, ki jo je Ivo Boscarol že pred leti dal županu.
"Upam, da bo moja poteza navdihnila tudi preostale slovenske gospodarstvenike, da bodo ob podobnih primerih del sredstev namenili lokalni skupnosti in tako vrnili okolju, iz katerega izhajajo," je poudaril Boscarol.

Podjetje, ki dela v Sloveniji, je slovensko

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je ob robu obiska v Magni odzval na prodajo ajdovskega Pipistrela. Povedal je, da prodaja zasebnih podjetij ni stvar vlade: "Lastnik podjetja se je odločil, da verjetno skozi prodajo dobi novega partnerja, ki bo temu podjetju omogočil še večji in boljši razvoj."

Počivalšek je dodal še, da je podjetje, ki dela v Sloveniji, pa naj bo v tuji ali domači lasti, slovensko. "Tu je registrirano, tukaj dela, tukaj vzpostavlja dobaviteljske proizvodne verige in tukaj plačuje davke," je dejal.