Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pred mesecem dni v javno obravnavo poslalo predlog zakona o gospodarskih javnih službah varstva okolja. Kot pojasnjujejo, se trenutne organizacijske oblike niso izkazale kot primerne za izvajanje služb, kot so oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda ter zbiranje in obdelava odpadkov. Občine ob tem opozarjajo, da bi ob predvidenih spremembah v najslabšem primeru ponekod lahko prišlo do težav pri oskrbi z vodo ali odvozom odpadkov.

Prva težava je ukinitev režijskih obratov komunalnih podjetij v manjših občinah, torej približno polovici vseh. Kot pravi predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, gre za centralizacijo, ki bo imela finančne posledice predvsem za bolj oddaljene kraje. "Predvidevajo se združitve in ustanovitve novih komunalnih podjetij, kar pomeni ogromen administrativni izziv. Praviloma ti administrativni izzivi za seboj potegnejo tudi finančne posledice, ki pa jih zakon oziroma materija, ki jo imamo danes pred seboj, ne naslavlja," je opozoril za Radio Slovenija.

Postopek bi lahko zmotil delovanje služb, ki mora biti 24-urno vsak dan. Direktor zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc pa opozarja, da predlog postavlja na glavo dosedanjo politiko oblikovanja cen, ki naj bi jih občine zdaj določale z odloki. "Da je današnja cena storitev oblikovana na podlagi stroškov pred tremi leti – če bi na takšen način zdaj, v času energetske krize, delovala naša komunalna podjetja, bi bila večina komunalnih podjetij v tem trenutku plačilno nesposobnih," je opozoril.

Opozorila, da je predvideni državni nadzor nad pitno vodo neustaven

Oskrba s pitno vodo bi bila prenesena naloga države, ki bi jo zagotavljalo javno podjetje ali gospodarski zavod v 100-odstotni javni lasti. Država bi imela tako ves nadzor nad oskrbo s pitno vodo, trenutno nadzoruje le zakonitost. A s tem občini jemlje njeno izvirno nalogo, kar je protiustavno, meni Miloš Senčur iz Združenja mestnih občin. "Država si tukaj jemlje pravico – pa ne samo pri tej dejavnosti, ampak tudi pri drugih – da bo nadzirala več, kot pa ji ustava dovoljuje," je dejal.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor se do konkretnih pripomb še niso opredelili, pravijo pa, da so z deležniki v rednih stikih in da usklajevanja in iskanje rešitev še sledijo.