Janković pravi, da bi bil revizije vesel. Foto: RTV SLO
Janković pravi, da bi bil revizije vesel. Foto: RTV SLO
Upravna stavba Mercatorja
Mali delničarji so vložili dva nasprotna predloga k predlaganim sklepom. Foto: RTV SLO

Revizor bi bila družba Deloitte & Touche. Pregledali bi vodenje poslov med Mercatorjem, izvajalcem Electo in dobaviteljem Volosom. Pregledali bi še nakupe nepremičnin v SČG-ju in porabo reprezentance Mercatorja s strani članov uprave. V Istrabenzu razširitve dnevnega reda sicer ne komentirajo. Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković namero o reviziji pozdravlja, saj meni, da se bo s tem končalo blatenje dela prejšnje uprave podjetja.

Electa in Volos sta sicer v lasti Jankovićevih sinov. Janković pojasnjuje, da je Electa opravila le 4 posle za Mercator, in sicer v vrednosti 1,8 milijarde tolarjev, kar je manj kot odstotek vseh naložb Mercatorja, medtem ko je Volos le v tretjinski lasti njegovega mlajšega sina.

Mali delničarji branijo interese
Pred skupščino Mercatorja pa sta se na mizi pojavila tudi nasprotna predloga k predlaganim sklepom skupščine. Ta naj bi zaščitila interese malih delničarjev.

Prvi se nanaša na dokapitalizacijo, saj uprava predlaga, da se lahko izključi prednostna pravica dotedanjih delničarjev do vpisa novih delnic, čemur pa vlagatelj predloga Harald Karner nasprotuje.

Drugi predlog pa je vložil Silvester Kramarič, ki se ne strinja, da se na izpraznjeno mesto med nadzorniki predlaga Srečka Kendo iz Istrabenza. Tja bi imenoval Marjana Somraka, ki bi ščitil interese malih delničarjev. Slednji imajo v Mercatorju 24-odstotni delež in želijo biti aktivni lastniki.