V tretjem četrtletju po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije si je BDP opomogel, napovedi za naprej pa so, zaradi vračanja ukrepov, slabe. Foto: Pixabay
V tretjem četrtletju po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije si je BDP opomogel, napovedi za naprej pa so, zaradi vračanja ukrepov, slabe. Foto: Pixabay

Eurostat je popravil tudi oceno za letošnje drugo četrtletje, in sicer se je BDP območja z evrom na četrtletni ravni zvišal za 2,1 odstotka, BDP Unije pa za dva odstotka.

Na letni ravni je bila gospodarska rast v območju z evrom med julijem in septembrom 3,7-odstotna, v celotnem EU-ju pa 3,9-odstotna. Pred tem se je v drugem četrtletju obseg BDP-ja v državah z evrom okrepil za 14,2 odstotka, v vseh članicah Unije pa za 13,7 odstotka.

Evropsko gospodarstvo je tako trdno na poti okrevanja po pandemiji covida-19 in številke so višje od pričakovanj analitikov. Vendar je zaradi inflacije, ki jo poganjajo visoke cene energentov, nadaljevanje tega trenda negotovo. Oktobra se je letna stopnja inflacije v območju z evrom povzpela na 4,1 odstotka, kar je največ v zadnjih 13 letih.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je imela najvišjo gospodarsko rast Avstrija, kjer se je obseg BDP-ja v primerjavi s četrtletjem prej zvišal za 3,3 odstotka. Sledita Francija (+3,0 odstotka) in Portugalska (+2,9 odstotka). Na drugi strani lestvice sta najnižje Latvija (+0,3 odstotka) in Litva (0,0 odstotka).

Nemško gospodarstvo, največje v Evropi, se je na četrtletni ravni okrepilo za 1,8 odstotka. Drugo največje, francosko, je beležilo triodstotno rast, tretje največje, italijansko, pa 2,6-odstotno.

Na letni ravni so bile stopnje rasti v vseh članicah pozitivne, najvišja pa je bila v Litvi (+6,0 odstotka).

Podatki za Slovenijo bodo znani konec novembra.