Vodstvo OZS-ja je na današnji seji odločilo, da gredo na protest. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo OZS-ja je na današnji seji odločilo, da gredo na protest. Foto: MMC RTV SLO
Štefan Pavlinjek, OZS
Štefan Pavlinjek pravi, da nočejo denarja, le normalne pogoje za poslovanje. Foto: MMC RTV SLO
Obrtniki odločajo kako naprej

Za protest so se odločili, saj kljub delnemu urejanju razmer, te spremembe potekajo prepočasi. Vladi obrtniki sicer priznavajo, da so od 10 zakonskih predlogov bili sprejeti trije, vendar se jih nekaj sploh še ni začelo pripravljati. Predsednik obrtne zbornice Štefan Pavlinjek je poudaril, da ne želijo denarja, temveč le enake pogoje kot drugi obrtniki po Evropi.
Pri tem so pojasnili, da so izdelali učinkovit sistem sledenja članom, da se ne bi vrinili, kakšni drugi "nezaželeni" protestniki, zagotovili pa so tudi varnostno službo in zdravniško oskrbo. Prav tako dodajajo, da ne gre za demonstracije, temveč za protest.
Brez sive ekonomije, blagajna ne bi bila prazna
Poleg tega zahtevajo, naj vlada upošteva njihove predloge pri spremembah zakona o delovnih razmerjih, uveljavi naj spremembe, ki so jih predlagali v pobudi za zajezitev sive ekonomije "Vsak račun šteje" ter sprejme ustrezen rokovnik in se loti teh vprašanj.
Predsednik sekcije avtoprevoznikov Andrej Klobasa je poudaril, da bi z zajezitvijo polovice sive ekonomije pokojninska reforma ne bila potrebna. Letno bi namreč lahko pobrali kar dve do tri milijarde evrov več davkov.
Predsednik sekcije gradbincev Franci Bukovec pa je ob tem še povedal, da sprejeti zakoni le delno izpolnjujejo njihova pričakovanja in so zato le kompromisni. Zakon o javnem naročanju tako ne zagotavlja poplačila vseh v verigi, v zakon o izvršbi pa npr. ni bil vključen amandma, da pritožba ne zadrži izvršbe, saj zdaj traja tudi po devet mesecev, preden se obravnava ugovor.
O zapori bodo še odločali
Ali bodo odpovedali zaporo Slovenije, napovedano za 18. april, je predsednik upravnega odbora Štefan Grosar poudaril, da bo to jasneje šele v prihodnjih tednih, saj je veliko odvisno od tega, kako bo vlada postopala do njihovih zahtev oz. kako hitro in učinkovito se bo lotila sprememb zakonodaje. "Nismo mali otroci, ki bi jim lahko dali bombonček, na ostalo pa naj počakamo," je bil oster.
Vlada dela, a ne dovolj
Kot je znano, je vlada sicer v državnem zboru že dobila podporo za sveženj zakonov za krepitev plačilne discipline, poslanci pa morajo odločati še o stečajnem zakonu in spremembah pri izvršbi. A obrtnikom to ni dovolj, saj zahtevajo še dodatne korake za odpravo sive ekonomije, spremembo delovnopravne zakonodaje in ureditev položaja avtoprevoznikov, je poročal Radio Slovenija.

Kot pojasnjujejo v obrtno-podjetniški zbornici, se vlada blokadi Slovenije, napovedani za 18. april, lahko izogne le s pisno zavezo, da bodo omenjeni zakoni sprejeti do poletja.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica odgovarja, da je vlada osem od desetih prednostnih zahtev že izpolnila, dve pa bo v dveh tednih.

Banke: Gotovine je dovolj
V Banki Slovenije in združenju bank medtem zagotavljajo, da so na morebitne množične dvige denarja pripravljeni, saj je gotovine v slovenskih bankah za več kot dve milijardi evrov, depozitov obrtnikov in samostojnih podjetnikov pa je le za okoli 300 milijonov. Dvige gotovine, ki presegajo 4.000 evrov, je poleg tega treba napovedati vnaprej.

Povečanega prometa na bankomatih konec tedna niso zaznali
Obrtniki so nepokorščino v petek in konec tedna že izvajali z dvigi gotovine iz bankomatov. Slavko Cimprič iz združenja bank je povedal, da pretekli konec tedna sploh niso zaznali povečanega obsega dvigovanja z bankomatov, ne po številu dvigov ne po vrednosti denarja. Še več, po nekaterih podatkih naj bi bili ti obiskani celo manj kot običajno.

Obrtniki odločajo kako naprej