Foto: BoBo
Foto: BoBo

Visoke cene energentov stiskajo obrtnike v kot. Prej so za megavatno uro elektrike plačevali 56 evrov, zdajšnje ponudbe se gibljejo od 600 do 800 evrov. "S to energetsko krizo prihajajo velike težave. Energetika je postala zelo draga. To je sestavni del vseh materialov in dela pri nas. Mislim, da če bo šlo tako naprej, bomo začeli zapirati lokale in ljudi dajati na zavod za zaposlovanje," je napovedal podpredsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov (ZDPOS) Drago Delalut.

Absolutno je treba plačati ceno, ki je potrebna za proizvodnjo, in mislim, da gospodarstvo pristaja na ceno 150 evrov za megavatno uro, kar je tista kapica, ki nam bo omogočila preživetje.

Marko Lotrič, ZDOPS
Sorodna novica Skupina Sij zaradi visokih cen energentov zmanjšuje proizvodnjo za tretjino

Zato obrtniki poleg subvencij za električno energijo, kjer bo treba razčistiti, kdo je do njih upravičen, pričakujejo tudi omejitev cen oziroma energetsko kapico. Novi predsednik ZDPOS-a Marko Lotrič je dejal: "Pri subvencijah pridemo do vprašanja povračil določenih stroškov. Navajeni smo že, da je treba na ta denar čakati. To čakanje lahko privede do nelikvidnosti podjetij."

Minister za gospodarstvo Matjaž Han pravi, da regulacija cen ni odvisna od Slovenije – s prstom pokaže v Bruselj. "To bo sama država težko uredila, če ne bo na Evropski komisiji prišlo do spoznanja, da trg električne energije ne deluje več, da so nas ugrabili špekulanti in da mora Evropa tukaj nekako svoje narediti."

Sorodna novica Golob napovedal 1,5 milijarde evrov pomoči gospodarstvu. Šimonka: Brez kapice bo katastrofa.

Glede subvencij pa je Han napovedal, da bo 40 milijonov evrov absolutno premalo in da bo morala vlada povečati obseg sredstev.

Medtem pa minister za delo Luka Mesec napoveduje pomoč za zaposlene. "Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače."

"Predvsem se je treba zavedati, da bo zima pred nami zelo težka," je v izjavi za medije, o tem je poročala Slovenska tiskovna agencija, opozoril Mesec in spomnil na rusko zaustavitev plinovoda Severni tok 1, kar bo energetsko krizo še zaostrilo. A ob tem miri: "To pomeni, da bo zima težka za vlado, nikakor pa ne bo težka za državljane". Vlada bo po Meščevih besedah poskrbela, da bodo ljudje, obrtniki in gospodarstvo zimo preživeli čim bolj normalno.

Oba ministra sta ponovila napoved predsednika vlade Roberta Goloba o tem, da bo za pomoč namenjena več kot milijarda in pol.

K oblikovanju kapice na cene energentov za gospodarstvo je pozval tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar, saj ta v tem trenutku predstavlja najboljšo rešitev za gospodarstvo, poroča Slovenska tiskovna agencija. "Vsi pa seveda pričakujemo neko splošno rešitev na ravni Evropske komisije, kjer bo nujno treba spremeniti metodologijo izračunavanja cen električne energije," je ob robu posveta pojasnil medijem.

Imenovanje ekipe, ki jo je v ponedeljek napovedal premier Robert Golob in bo v naslednjem mesecu sprejela odločitev, kako prihodnje leto pomagati gospodarstvu pri energetski krizi, je Cvar označil za dober predlog. Verjame, "da bo v tem kriznem štabu večji posluh za potrebe gospodarstva".

Država ustanavlja krizni štab