Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prav tako je začel veljati zakon, po katerem bodo gospodinjstva in gospodarstvo do konca maja plačevala nižjo, to je 9,5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost za elektriko, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in lesno biomaso. Spremembe bodo opazne pri zneskih na oktobrskih položnicah.

Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

Pocenitve in podražitve elektrike

Glede na trenutno stanje na trgu imata nižje cene od reguliranih dva največja ponudnika elektrike na trgu – Gen-I in Petrol. Drugi bodo morali cene prilagoditi navzdol, Gen-I in Petrol jih bosta medtem lahko, če bo takšna njuna poslovna odločitev, prilagodila navzgor.

Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Maja Derčar, bodo v Gen-I-ju za več kot 180 tisoč gospodinjstev (ne pa tudi za 70 tisoč novih odjemalcev) do konca leta ponujali elektriko po nižji ceni od regulirane.

V Petrolu pa bodo enotno tarifo primorani znižati za 7 odstotkov glede na sprva napovedane podražitve, preostali tarifi, ki sta zdaj nižji, bodo s prvim oktobrom prilagodili regulirani višini oz. zvišali.

ECE bo moral od današnjega dne elektriko poceniti za 14 odstotkov, mariborska Energija Plus za 20 odstotkov, v to je vključen tudi nižji DDV. Prav nižja stopnja DDV poleg regulacije cen pomeni dobrodošlo razbremenitev na položnicah, ki bo na drugi strani za državni proračun pomenila 130-milijonski izpad. Celotna razbremenitev odjemalcev pri elektriki naj bi sicer znašala 600 milijonov evrov.

Pri plinu bodo za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost (DDV). Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe bodo najvišje dovoljene tarifne postavke brez DDV-ja medtem znašale 0,07900 evra na kilovatno uro. Cene so nekje na sredini trenutnega cenovnega razpona na trgu ali nekoliko nad njo.

Regulirana, za leto dni zamrznjena cena zemeljskega plina za zaščitene odjemalce, torej tudi gospodinjstva, je, kot je poročal Radio Slovenija postavljena malenkost nad ceno, ki jo zdaj za obstoječe odjemalce zaračunavajo Istrabenz plini, Plinarna Maribor in Energetika Ljubljana. Približno polovica ponudnikov (med njimi Domplan, Energetika Celje, Energija Plus, Plinarna Maribor in nekaj komunalnih podjetij) bo ceno primorana znižati.

Neznano pa ostaja, v kolikšni meri bo država ponudnikom elektrike, zlasti pa plina, povrnila nastalo škodo.

Regulirane cene elektrike in plina

Možnosti novih regulacij

Obstaja tudi možnost uravnavanja cen še na drugih področjih. Gre za morebitno vnovično uravnavanje cen kurilnega olja po vzoru pogonskih goriv zunaj avtocest, do katere bi lahko prišlo zelo kmalu, in omejitev cen daljinskega ogrevanja.

Septembra začne veljati tudi začasno znižanje stopnje DDV-ja z 22 na 9,5 odstotka na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje. Ta ukrep, ki dopolnjuje uravnavanje cen, bo veljal do konca maja prihodnje leto.

Do preklica je podaljšan še ukrep za 50 odstotkov znižanih trošarin na bencin, dizelsko gorivo, kurilno olje, plin in elektriko, pri elektriki pa je od danes za 50 odstotkov znižan tudi prispevek za obnovljive vire energije.

S septembrom se začenjata izvajati tudi dva ukrepa, s katerima naj bi po mnenju vladnih predstavnikov omejili tako rast cen hrane, ki se v zadnjem času prav tako občutno draži, kot negativne učinke dražje hrane za zaposlene.

Sredi meseca naj bi tako na javnem razpisu izbrano ljubljansko podjetje April 8 začelo spremljati in primerjati cene košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri šestih trgovcih. Gre za Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Predvideno je tudi, da bo izbrani izvajalec na začetku, na sredini in na koncu tega obdobja spremljal cene izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Prav tako sredi meseca mora biti vzpostavljena posebna spletna stran, na kateri bodo do konca marca prihodnje leto na 14 dni objavljane aktualne cene izbranih osnovnih živil.

Z začetkom septembra je začela veljati tudi spremenjena uredba, na podlagi katere se je neobdavčeni znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan. To 30-odstotno zvišanje, usklajeno s socialnimi partnerji, povračilo prilagaja glede na leto 2008, ko se je nazadnje usklajevalo.