"Niti za evro ne dovolimo dvigniti obremenitve na delo," pravijo na OZS-ju. Foto: MMC RTV SLO

Člani skupščine OZS-ja, ki ji predseduje Štefan Pavlinjek, in upravnega odbora OZS-ja, ki ga vodi Štefan Grosar, so pregledali realizacijo zahtev zbornice za lažje poslovanje obrtnikov ter ugotovili, da je vlada te zahteve v zadostni meri upoštevala pri pripravi zakonodaje. Z rešitvami sicer niso v celoti zadovoljni, se pa strinjajo, da je spreminjanje zakonodaje "stvar kompromisov".

Sodelovali bodo z vlado
Pavlinjek je med drugim pojasnil, da so zadovoljni tudi z odločitvijo odbora DZ-ja za promet, ki je potrdil vladno novelo zakona o prevozih v cestnem prometu. Napovedal je, da bodo z vlado in posameznimi ministrstvi zdaj sodelovali "do konca": "Želimo urediti še stvari, ki so nam ostale v tem paketu."

Upa pa, da bo skozi zakonodajni postopek šel tudi zakon o graditvi objektov, saj bi po njegovem prepričanju s tem dosegli boljše pogoje za gospodarjenje v obrti in malem podjetništvu.

Upajo, da bo preprečevanje dela na črno ostalo
Predsednik OZS-ja se je dotaknil tudi pokojninske reforme in zakona o preprečevanju dela na črno, ki ju v zbornici podpirajo, po njegovem mnenju pa bi bilo "nerodno", če bi na referendumu 5. junija padla. Predvsem zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je za obrtnike "življenjsko pomemben", meni Pavlinjek.

Zdaj gre namreč mimo državne blagajne 10 milijard evrov, z uveljavitvijo zakona pa bi omejili sivo ekonomijo in delo na črno, Slovenija pa bi navsezadnje postala pravna država, dodaja.