Obrtniki in podjetniki nasprotujejo tudi temu, da bi se plačilo vajenca vezalo na minimalno plačo. Foto: BoBo
Obrtniki in podjetniki nasprotujejo tudi temu, da bi se plačilo vajenca vezalo na minimalno plačo. Foto: BoBo
Sindikate skrbi, da bodo vajenci novi prekarci

"Cilj delodajalcev je pridobiti delavce, ki bodo znali dobro delati in jih bomo lahko po zaključenem vajeništvu tudi pošteno plačali in redno zaposlili, česar pa po trenutnem predlogu zakona ne bo mogoče doseči," je na novinarski konferenci poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Pojasnil je, da bi moral delodajalec po zdajšnjem predlogu zakona o vajeništvu, ki bo v javni razpravi še do 19. avgusta, vajencu poleg nagrade plačati še davke in prispevke, pri čemer na OZS-ju menijo, da bi te morala plačati država. Delodajalci bodo namreč vajence izobraževali za praktično delo. "Torej gre za vrsto izobraževanja, zato nikakor ne bi smeli govoriti o delovno-pravnem razmerju," pravi.

Odrasli ne morejo biti vajenci
V OZS-ju prav tako ostro nasprotujejo predlogu, da bi status vajenca lahko imele tudi odrasle osebe, ker v njihovih primerih ne gre za prekvalifikacijo in ne za vajeništvo.

Vajeništvo je oblika izobraževalnega, ne delovno-pravnega procesa, sindikati po njegovih besedah nimajo pravice do krojenja podobe vajeniškega zakona. Nad učenci in dijaki namreč bedijo šole ter starši, ne sindikati, je dejal Meh, ob tem pa vendarle zavrnil navedbe sindikatov, da bi delodajalci vajence izkoriščali.

Obrtniki in podjetniki nasprotujejo tudi temu, da bi se plačilo vajenca vezalo na minimalno plačo. Poudaril je, da bi nagrada morala biti fiksna za vse tri letnike in primerljiva z nagradami v preostalih evropskih državah. Nelogična pa se jim zdi tudi zahteva, da bi delodajalci morali po končanem vajeništvu vajenca obvezno zaposliti.

"Če bi morali delodajalci po končanem vajeništvu vajenca obvezno zaposliti, bi potemtakem poklicne šole že zdaj morale biti tiste, ki bi po zaključenem šolanju bile obvezane svojim dijakom zagotoviti zaposlitve. Pa vemo, da ni tako," pravi Meh.

Nekateri nočejo vajeniškega sistema
V OZS-ju so glede na pripombe prepričani, da si nekateri želijo, da vajeniški sistem v Sloveniji sploh ne bi zaživel in da so v "ozadju nekateri drugi interesi". Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo sprejet takšen zakon, ki bo imel dolgoročne učinke, ne zgolj kratkoročnih, in ga bodo čez dve leti ponovno popravljali. Da si obrtniki in podjetniki želijo zakon o vajeništvu, je pokazala tudi anketa med članstvom OZS-ja. Od 954 anketirancev jih 77 odstotkov želi uvedbo vajeništva v izobraževalni sistem.

Sindikate skrbi, da bodo vajenci novi prekarci