Premier Šarec je zbranim zagotovil, da vlada njihove težave zelo dobro pozna. Foto: BoBo
Premier Šarec je zbranim zagotovil, da vlada njihove težave zelo dobro pozna. Foto: BoBo

Predsednik OZS-ja Branko Meh je poudaril, da malo gospodarstvo predstavlja 99,3 odstotka slovenskega gospodarstva. "Zato si zaslužimo posebno pozornost vlade," je dejal. Opozoril je, da se marsikje že kažejo znaki ohlajanja gospodarstva, ki bi lahko slovenske obrtnike in podjetnike močno prizadelo.

Zbornica tudi letos od države pričakuje spremembe, ki bi olajšale delo malega gospodarstva, med drugim pri regresnih zahtevkih, birokratskih ovirah ter zaposlovanju in upokojevanju. Največ kritik je iz vrst obrtnikov in podjetnikov slišati glede regresnega zahtevka. Zavzemajo se za to, da bi se prispevek, ki ga plačujejo delodajalci za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, zvišal, zbrana sredstva pa bi se uporabljalo namensko, tako da nato zahtevkov ne bi bilo več.

Predsednik OZS-ja Branko Meh in premier Marjan Šarec. Foto: BoBo
Predsednik OZS-ja Branko Meh in premier Marjan Šarec. Foto: BoBo

Konkretni primer problematike regresnega zahtevka je predstavil podpredsednik OZS-ja Ivan Meh. Kot je pojasnil v izjavi za medije ob robu skupščine, se je zaposleni pri enem od obrtnikov poškodoval pri opravilu, ki ga je opravljal po uradnem koncu delovnega časa. "Zdravstvena zavarovalnica je od delodajalca kljub temu zahtevala 75.000 evrov. Ker tega denarja ni imel, je moral podjetje zapreti," je povedal.

Zahtevana zmanjšana obremenitev plač

Med zahtevami je Meh danes med drugim izpostavil tudi zmanjšanje obremenitev prispevkov pri plačah, saj je Slovenija na tem področju po njegovih besedah med najmanj konkurenčnimi državami.

Šarec je zbranim članom OZS zagotovil, da vlada njihove težave zelo dobro pozna. "Ne moremo reči, da se ni nič premaknilo – zagotovo smo naredili majhne korake k izboljšanju razmer," je dejal. Pri tem je med drugim navedel lansko imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo.

Naporna usklajevanja

Napovedal je, da si bo vlada še naprej prizadevala za izboljševanje razmer obrtnikov in podjetnikov. Poudaril pa je, da je usklajevanje tudi na tem področju "precej zahtevno", zato ne more obljubiti hitrih rešitev.

Glede konkretnih zahtev je izpostavil predvsem regresni zahtevek. Gre za nesoglasje, ki jim ga bo uspelo zgladiti, je prepričan. "Gre za spremembo ene besede v zakonu. Verjamem, da nam bo tudi to uspelo rešiti. To podpiram osebno, saj ne more biti podjetnik kriv za čisto vse," je dejal.

"Vlada se bo še naprej zavedala, da je malo gospodarstvo tisto, ki ustvarja v tej državi; ki prispeva dobršno mero BDP-ja. Doslej smo se bili vajeni ukvarjati le z velikimi sistemi in po možnosti tudi tistimi, ki so bili privatizirani in so potem propadli. Veseli me, da so se te zgodbe umaknile iz središča pozornosti," je še dodal Šarec.