Glede na stališče finančnega ministrstva znižanja DDV-ja pri nas ni pričakovati. Foto: Reuters
Glede na stališče finančnega ministrstva znižanja DDV-ja pri nas ni pričakovati. Foto: Reuters

Na finančnem ministrstvu odgovarjajo, da so neposredne podpore, kot so na primer nadomestila plač in socialni prispevki, učinkovitejša pomoč kot znižanje DDV-ja.

Z nižjim DDV-jem bi spodbudili potrošnjo in zaščitili delovna mesta, trdi predsednik obrtne zbornice Branko Meh, ki je dejal: "To bi tudi pomagalo slovenskemu gospodarstvu, da bi bilo bolj konkurenčno v Evropi, in da bi se povečalo povpraševanje po naših storitvah tudi na domačem trgu."

Treba je zagotoviti pogoje za oživitev gospodarstva, ne pa še dodatno ogrožati proračunskih prihodkov. DDV je namreč najpomembnejši proračunski priliv, pa so odgovorili na finančnem ministrstvu. Minister Andrej Šircelj je dejal: "Osebno ne pričakujem, da bi ukrepi na področju davka na dodano vrednost bistveno pripomogli k oživljanju gospodarstva."

Še več, na podlagi izkušenj ugotavljajo, da nižji DDV ne pomeni tudi znižanja cen. Za ohranitev gospodarstva so učinkovitejše neposredne podpore. "Mi smo to dejansko naredili. Smo za podjetja plačali prispevke, nadomestili smo plače in tako naprej. To ima veliko večji učinek kot prek posrednih davkov. Nemčija v takem okviru tega ni naredila," je dodal Šircelj.

V obrtni zbornici se namreč sklicujejo prav na Nemčijo, ki je začasno do konca leta znižala DDV z 19 na 16 odstotkov in s sedmih na pet odstotkov. Glede na stališče finančnega ministrstva pa znižanja DDV-ja pri nas ni pričakovati.

Znižanje davka na dodano vrednost?