Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Z osebnimi avtomobili je bilo lani po slovenskih cestah prevoženih 17,7 milijarde voznih kilometrov oz. 83 odstotkov vseh. Od tega je bilo 8,3 milijarde voznih kilometrov, prevoženih po avtocestah in hitrih cestah, 13,1 milijarde voznih kilometrov pa po drugih javnih cestah, so izračunali v statističnem uradu (Surs).

Promet domačih vozil se je na vseh javnih cestah povečal za pet odstotkov, promet tujih pa za odstotek. Skoraj polovico vseh voznih kilometrov domačih osebnih vozil (48 odstotkov) je bilo prevoženih z dizelskimi avtomobili.

Domača cestna motorna vozila so opravila za štiri odstotke več voznih kilometrov kot v letu 2022. Osebni avtomobili so jih prevozili za šest odstotkov več. Rast je bila najizrazitejša pri hibridnih dizelskih osebnih avtomobilih (za 77 odstotkov). Obseg prometa, ki so ga opravila tovorna vozila, se je zmanjšal za tri odstotke.

Med domačimi osebnimi avtomobili je bilo največ kilometrov prevoženih z vozili, starimi od 10 do 14 let, med tovornimi pa z vozili, starimi od štiri do pet let.

V daljši, sedemletni časovni primerjavi se je obseg prometa domačih vozil povečal za 12 odstotkov. Pri osebnih avtomobilih je zrasel za desetino, pri tovornih vozilih pa za 21 odstotkov, so še navedli na Sursu.