Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največ težav na avtocestah naj bi bilo julija, v glavnem delu poletne turistične sezone. Letos zaznavamo 6-odstotno rast prometa glede na lani in 2,5-odstotno rast tovornega prometa, pojasnjuje Zvonko Zavasnik z družbe za avtoceste (DARS).

Kraji ob primorski avtocesti so že zdaj ob vsakodnevni prometni konici povsem ohromljeni, poleti so razmere nevzdržne. "Ljudje se potem s pomočjo GPS-a vozijo praktično čez naša dvorišča," opisuje Miran Stanovnik, župan občine Log-Dragomer.

DARS bo letos začel graditi nov priključek na avtocesto na območju občine Log-Dragomer, kar bo nekoliko razbremenilo državno cesto. V še enem izvozu z avtoceste vidijo rešitev v Postojni, a je ministrstvo za infrastrukturo njihovo prošnjo zavrnilo. "Prepričan sem, in pri tem se ne bomo ustavili, da občina nujno potrebuje še dodaten izvoz," pove Igor Marentič, župan občine Postojna.

Primorska avtocesta potrebuje tretji vozni pas. Vlogo za izdajo okoljevarstvenega soglasja naj bi DARS vložil avgusta, kar pomeni, da gradnje ne bodo začeli prav kmalu. Sicer pa ni nič presenetljivega, da je nepopisna gneča postala že stalnica, glede na to, da je ob prometu, ki se iz leta v leto povečuje, primorka med Brezovico in Vrhniko takšna, kot je bila pred pol stoletja, ko so se po njej zapeljali prvi avtomobili.

Šibka točka, kjer bo vse obstalo, bo čez poletno turistično sezono tudi ljubljanska obvoznica. "V poletni turistični sezoni ne bomo odpirali nobenih novih gradbišč. Potrudili se bomo, da bodo ta gradbišča, ki so zdaj aktivna, čim prej zaprta. Pričakujemo, da bomo do konca avgusta vsa dela med Zadobrovo in Dunajsko končali," sklene Zvonko Zavasnik.

Gneče in zastoji na slovenskih avtocestah