Nekatera podjetja bodo zaposlenim kljub krizi izplačala božičnico ali dodatno plačo ob koncu leta. Foto: BoBo
Nekatera podjetja bodo zaposlenim kljub krizi izplačala božičnico ali dodatno plačo ob koncu leta. Foto: BoBo
Kakšne bodo letos božičnice v družbah?

Nagrad ob koncu leta se lahko najbolj veselijo zaposleni v ajdovskem Pipistrelu. "Mi letos izplačujemo 1.500 evrov bruto božičnice, že prej smo izplačali 250 evrov nagrade na uspešnost in po koncu leta, če nam bo uspelo spraviti v izvoz vse tisto, kar planiramo, bomo v okviru 14. plače delili nekaj na račun uspešnosti," pravi direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Domača farmacevta bosta nagradila tako zaposlene kot najete agencijske delavce. Krka bo izplačala 1280 evrov božičnice, najmanj toliko bodo dobili tudi v Leku. "Tudi letos bomo izplačali božičnico v fiksnem znesku 1.220 evrov in variabilnem delu, ki je odvisen od višine plače posameznika," pojasnjuje Nives Fajfar iz Leka.

A to so nadpovprečne božičnice, večina podjetij bo izplačala bistveno nižje. Tudi v Mlinotestu, kjer bo znašala 170 evrov. Po besedah Danila Kobala iz Mlinotesta živilskopredelovalna branža preživlja težke čase in plače so temu prirejene. "Tako da si višjih v tem trenutku žal niti privoščiti ne moremo."

V javnem sektorju božičnic ni
V javnem sektorju božičnice in 13. plače ne bo, so sporočili z ministrstva. Obetajo pa si jo lahko v nekaterih podjetjih, v katerih ima država lastniški delež.

"Višina teh izplačil mora biti sorazmerna poslovnim rezultatom, vsekakor pa mora biti primerno visoka, nekje v višini minimalne povprečne plače," ob tem opozarja Matej Pirc iz Slovenskega državnega holdinga.

Na Telekomu Slovenije bodo zaposleni dobili božičnice v višini 150 evrov bruto. V Petrolu bo znašala slabih 750, v Zavarovalnici Triglav, ki je v prvih devetih mesecih ustvarila 77 milijonov dobička, pa se bo gibala od 900 do 1.100 evrov.
Božičnic ne bo na SDH-ju, v slabi banki in v dokapitaliziranih državnih bankah. Bodo pa 13. plačo v znesku 840 evrov izplačali na Banki Slovenije.

Kakšne bodo letos božičnice v družbah?