Pred DZ-jem so protestirali nasprotniki šestega bloka. Foto: BoBo
Pred DZ-jem so protestirali nasprotniki šestega bloka. Foto: BoBo
Srečko Meh (SD), prvopodpisani pod zakon o poroštvu za Teš 6
Andrej Šircelj
Predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) je zatrdil, da ni dobil odgovora, kakšna bo končna cena projekta, zato je razpravo prekinil. Foto: MMC RTV SLO/Urška Purg
Simon Tot
Tot je zatrdil, da je skrajna cena projekta 1,3 milijarde evrov in da ne bo podražitev, če bo poroštvo dano in tudi pravočasno realizirano. Foto: BoBo
Teš 6 še brez poroštev
Teš 6: Kakšna je končna cena?

440-milijonsko poroštvo za posojilo pri projektu Teš 6 je bilo drugič na mizah članov odbora DZ-ja za finance. Razprava je bila po petih urah prekinjena in se bo nadaljevala naslednji teden, kar pomeni, da je Teš za zdaj brez poroštva za črpanje posojila.

Predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) je namreč zatrdil, da ni dobil odgovora, kakšna bo končna cena projekta, zato je razpravo o tej točki dnevnega reda prekinil.

Minister za infrastrukturo Zvonko Černač je pojasnil, da se je vlada hitro in odgovorno lotila vprašanja Teša 6. Kot pravi, je namreč vlada že na tretji seji sprejela pogoje za poroštvo za projekt, pri čemer do zdaj glavni pogoj, tako Černač, še ni izpolnjen. Še vedno namreč ni znana končna cena projekta.

Direktor Teša Simon Tot je zatrdil, da je skrajna cena projekta 1,3 milijarde evrov in da ne bo podražitev, če bo poroštvo dano in tudi pravočasno realizirano. Cena bi se lahko, kot pravi, celo znižala, saj je fiksirana navzgor, ne pa tudi navzdol.

"Projekt je na kritični točki. Lahko je zaključen leta 2016 in v vrednosti 1,3 milijarde evrov. V ostalih primerih bo začela cena naraščati zaradi zamud, suspenza. V primeru iskanja novih virov pa bo cena narasla še za 400 milijonov evrov. Lahko se zgodi, da bomo začeli zadevo reševati z dokapitalizacijo HSE-ja," je dejal Tot in pojasnil še, da je po njegovem mnenju projekt v danih okvirih smiselno nadaljevati.

Zagotovil je, da je vrednost vseh montaž definirana med 130 in 140 milijonov evrov, pri čemer je bil Alstom po njegovih besedah zaradi pritiskov prisiljen pri ceni nekoliko popustiti. "Smatramo, da smo izpolnili vseh pet pogojev," je poudaril.

Rotnik: Alstom ne sme imeti posrednikov
Prvi mož HSE-ja Matjaž Janežič je glede ekološkega vidika projekta pojasnil, da bodo vanj vgradili najsodobnejšo tehnologijo uporabe fosilnih goriv, ki bo še v naslednjih nekaj desetletjih zagotavljala maksimalni izkoristek.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik je zatrdil, da pogodba z Alstomom določa, da ta ne sme imeti nobenega posrednika pri dobavi opreme za Teš 6. Prepričan je, da se tega Alstom drži, če pa ni tako, pa lahko investitor, kot pravi Rotnik, "da Alstomu suspenz".

PS: Vlada se izogiba odgovornosti
Jože Velikonja
(PS) je opozoril, da gre pri sprejemanju zakona o poroštvu za odmik od običajnega vrstnega reda postopkov dajanja poroštva. Poudaril je, da sprejetje zakona še ne pomneni dejanskega poroštva. Zakon po njegovem mnenju tudi ne sme predstavljati odveze odgovornosti vlade za izvedbo projekta, saj je bila večina pogodb, kot pravi, podpisana v njenem mandatu. "Vlada se izogiba odgovornosti, zato se bomo v PS-ju pri glasovanju vzdržali," je sklenil.

"Ne razumem, kako se lahko odloča o projektih, ne da bi poznali pogoje za izgradnjo in ceno. Kako se lahko odločiš brez ponudbe. Izgleda, kot da bi obstajal v vseh teh letih samo en, sveti dobavitelj, brez konkurence. To je zgodba brez konca. Veliko imamo nepotrebnih informacij za odločanje poslancev. Ni časa in prostora, da se spuščamo v to, kaj piše v pogodbah," je dejal Bojan Starman iz DL-ja.

Jože Horvat (NSi) je dejal, da je pred člani odbora težka in odgovorna odločitev, ki postaja ob poslušanju argumentov nekdanjega in sedanjega vodstva Teša še težja. Poudaril je, da danes nihče ne more napovedati, kakšna bo cena premoga čez več desetletij in da se bo takrat z lahkoto s prstom kazalo na sedanjo vlado, če se bo elektrika slučajno podražila.

Matevž Frangež (SD) je izpostavil, da bi bila preiskovalna komisija o Tešu 6 koristna. "Ugotovila bi, da so umazani rdeči in črni," je prepričan.

Zakon vložili poslanci z Mehom na čelu
Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). Po prvem branju, 19. aprila, so člani odbora odločili, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.
Odbor bi sicer moral o predlogu zakona odločati že 23. maja, a je takrat to točko na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi umaknil z dnevnega reda. Za umik so se odločili, ker še vedno niso dobili podatka o tem, ali so izpolnjeni sklepi vlade.
V zameno za izpolnitev sklepov bi vlada potrdila poroštvo za posojilo Evropske investicijske banke, vredno 440 milijonov evrov. Tokrat naj bi odbor dobil vso dokumentacijo, vključno s podatkoma o končni ceni Teša 6 in ceni namestitve glavne tehnološke opreme.

Alstom začel umikati delavce z gradbišča
Po sprejeti odločitvi odbora se bodo predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) predvidoma sestali z Alstomom in se dogovorili o prihodnjih ukrepih. Alstom je sicer na začetku tedna začel postopen umik delavcev z gradbišča šestega bloka, saj se je v nedeljo iztekel rok, ki so ga postavili za izdajo državnega poroštva.

Protestni glinenčki
Odločanje odbora o državnem poroštvu spremlja protestni shod pobude Še je čas pred poslopjem DZ-ja, kamor so postavili tudi 1.320 glinenčkov, ki simbolno, kot izhaja iz raziskave slovenskega Greenpeacea, predstavljajo število smrtnih žrtev, ki naj bi jih povzročilo obratovanje Teša 6.

Srečko Meh (SD), prvopodpisani pod zakon o poroštvu za Teš 6
Teš 6 še brez poroštev
Teš 6: Kakšna je končna cena?