Nepravilnosti so našli v čokoladi določenega proizvajalca. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Nepravilnosti so našli v čokoladi določenega proizvajalca. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Doslej je bilo na območju Evrope potrjenih 105 primerov, še 29 je sumov na salmonelo, večinoma pri otrocih, mlajših od 10 let. Največ primerov je v Veliki Britaniji, prizadetih pa je še osem drugih evropskih držav.

V Sloveniji je distributer Atlantic Trade iz prodaje preventivno odpoklical 125-gramski izdelek Kinder Schoko Bons proizvajalca Ferrero. Izdelek so odpoklicali iz prodaje zaradi suma na prisotnost bakterije salmonela, čeprav nobeden izmed izdelkov Kinder, ki so prisotni na slovenskem trgu, ni bil pozitiven na testu in čeprav niso prejeli nobenih pritožb potrošnikov, so sporočili.

Izdelek je prodajal Lidl Slovenija. Serijske oznake izdelkov so L005L03, L302R0, L313R03 in L307R03 z rokom uporabe 11., 16. in 22. junij ter 18. avgust 2022. Kot so še navedli, je Lidl Slovenija izdelke umaknil iz prodaje zaradi doslednega varstva kupcev. Kupci ga lahko vrnejo v katero koli Lidlovo trgovino, v kateri bodo kupnino povrnili tudi brez predložitve računa.

Skoraj polovico potrjenih primerov okužbe s salmonelo so odkrili v Veliki Britaniji, v EU-ju so prizadeti Nemčija, Belgija, Francija, Irska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska, ob njih pa so primere okužbe odkrili tudi na Norveškem, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Prvi primer na Otoku so zaznali 7. januarja.

Zadevo preiskujeta Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Po navedbah evropskih organov izbruh zaznamuje nenavadno velik delež otrok, ki potrebujejo hospitalizacijo. Kot možni vzrok so prepoznali več čokoladnih izdelkov.

Ferrero je odpoklical že več serij svojih izdelkov za otroke, vključno s slavnimi jajčki Kinder Surprise, ki so še posebej priljubljeni med velikonočnimi prazniki. Po navedbah podjetja so bili vsi prizadeti izdelki izdelani v Belgiji.

Britanske oblasti so konec tedna javnost posvarile pred večjim naborom izdelkov znamke Kinder.