Zaradi prejete napovedi o prekinitvi zaposlitve se je na sindikat do zdaj obrnilo deset Fructalovih delavcev. Foto: BoBo
Zaradi prejete napovedi o prekinitvi zaposlitve se je na sindikat do zdaj obrnilo deset Fructalovih delavcev. Foto: BoBo

Na sestanku predstavnikov sindikata Obalne organizacije KS 90 in sveta delavcev v ajdovski družbi Fructal so spregovorili predvsem o aktualnih problemih in odpuščanju. Sekretar obalnega sindikata KS 90 Brozič je povedal, da poimenskega seznama "odvečnih" delavcev sindikat še ni prejel, čeprav je zanj že zaprosil.

Brozič: Pri nekaterih naj bi šlo za t. i. mehka odpuščanja
Zaradi prejete napovedi o prekinitvi zaposlitve se je na sindikat do zdaj obrnilo deset Fructalovih delavcev. Ti si želijo, da bi v sindikatu preverili utemeljenost razlogov za odpoved pogodbe. Pri približno polovici od zaposlenih, ki so na seznamu odpuščenih, naj bi sicer po Brozičevih besedah šlo za t. i. mehka odpuščanja, kjer delavci iz takih ali drugačnih razlogov soglašajo s postopkom odpovedi delovnega razmerja.

Brozič je še povedal, da se bodo z upravo Fructala še sestali, vendar točnega datuma zaradi odsotnosti predsednika uprave ne ve.

Srbski Nectar se je obvezal, da ne bo odpuščal
Neuradne informacije o odpuščanju zaposlenih v Fructalu so po Ajdovščini zakrožile že okrog 20. junija. Sprva je bilo slišati, da naj bi bilo v podjetju, ki je imelo konec lanskega leta 364 zaposlenih, odvečnih 35 delavcev.

Ob prevzemu Fructala se je novi lastnik, srbski Nectar, sicer obvezal, da ne bo odpuščal delavcev, prav tako pa naj bi v Ajdovščini ostal tudi razvoj, kar je potrdil s podpisom pisma o nameri z občino Ajdovščina.