Pet od šestih odpuščenih delavcev je napovedalo tožbo. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Avtomobilski velikan Magna je šesterico proizvodnih delavcev uradno odpustil zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil sindikat, pa so bili razlogi kršitve oziroma disciplinski ukrepi, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih. Po besedah predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka gre za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, a ne zamujanje na delo, temveč na sestanek izmene nekaj minut pred uradnim začetkom delovnega časa ob 6. uri zjutraj, je poročal Bratko Zavrnik z Radia Maribor.

"Glede na način, kako so jih odpustili, mislim, da jih bodo morali vzeti nazaj," je Novak dejal za STA. Kot je pojasnil, se je Magna ob vložitvi vloge za subvencijo države zavezala, da bo novoustanovljena delovna mesta ohranila najmanj deset let. A v proizvodnji se delovna mesta ne ohranjajo, ti ni isto kot delovna mesta v režiji, je dodal.

Sindikat se boji nadaljnjega odpuščanja
Ustrezni disciplinski postopki niso bili izvedeni, zato pravne podlage za odpuščanje ni, je prepričan Novak. Med odpuščenimi pa je tudi oseba s sindikalno imuniteto. Sindikat se boji še, da želi Magna s postopnim odpuščanjem manjših skupin delavcev zaobiti zakonodajo, ki pri kolektivnem odpuščanju zahteva pripravljanje programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikatom.

Magna: Odpuščanja niso predvidena
Magna je namreč zaradi zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu napovedala uvedbo varčevalnega programa, imenovanega Fokus. Pojasnjujejo, da varčevalni ukrepi slovenske tovarne ne bodo doleteli in da so šesterico odpustili zakonito. Dodajajo, da delovna mesta varujejo pogoji, pod katerimi so pridobili državno subvencijo, zato so odpuščene že nadomestili s šestimi novimi delavci. A neuradno ne v proizvodnji, temveč v režiji, še poroča Radio Maribor.

Počivalšek: Delavci morajo za plače osem ur korektno oddelati
Kot poroča STA je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob robu volilnega kongresa SMC-ja v Ljubljani dejal, da je Magna doslej izpolnila vse, kar je zapisano v pogodbi. "Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali," je dejal. "Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati," je pristavil.

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je za časnik Večer dejal, da velja zaveza, da mora Magna do leta 2022 zaposliti 404 ljudi, njenih poslovnih odločitev pa v občini ne komentirajo. Magna mora po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če želi počrpati dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih, do leta 2027, zaposliti tisoč ljudi.

V Magni kršijo zavezo o zaposlitvah?