50-milijonska investicija v novo smučišče, ki nosi simbolno ime 2864, po višini Triglava, je ta trenutek največja integralna investicija v smučišče v Evropi. Foto: EPA
50-milijonska investicija v novo smučišče, ki nosi simbolno ime 2864, po višini Triglava, je ta trenutek največja integralna investicija v smučišče v Evropi. Foto: EPA

Po napovedih naj bi se to zgodilo že letos, a so se ponovno potrdile trditve, da so Bohinjci sami sebi največja razvojna ovira.

Kot pravi direktor Boštjan Čokl, projekt v tem trenutku stoji zgolj zaradi nasprotovanja posameznikov, ki ne želijo soglašati s služnostjo. S 150 lastniki so dogovore že sprejeli in so že vpisani tudi v zemljiško knjigo: "7 lastnikov nagaja, če sem popolnoma neposreden. Nekateri sploh ne vedo, kje se njihova parcela nahaja, a soglasja ne dajo. Iz principa. To je Slovenija, žal. Oziroma, to ni Slovenija, to so slovenski posamezniki."

A to projekta ne bo ustavilo, dodaja, saj je država prav na njihovo pobudo spremenila zakon o žičničarstvu, ki zdaj omogoča zagotovitev služnosti tudi brez soglasja. Kot dodaja Čokl, je novo smučišče lep primer, kako lahko država investitorjem tudi pomaga: "Resnično nam pri tem projektu državne službe tvorno pomagajo, da smo projekt pripeljali tako daleč. Sicer ga ne bi mogli."

Postopke za zagotovitev služnosti zdaj pelje državno pravobranilstvo. Odločbe o omejitvi lastninske pravice bodo v kratkem izdane in Čokl pričakuje, da bodo v mesecu in pol že dobili tudi gradbeno dovoljenje. Dela lahko nato začnejo takoj, ko bo to dopuščalo vreme: "Vsi projekti, dokumentacija z mnenji, soglasji ... papirno delo je zaključeno."

Smučišče je v tem trenutku daleč največja turistična investicija v državi in hkrati sploh prva, ko v gradnjo infrastrukture vlaga tuji investitor. Pa Leitner še ni izgubil volje ob vseh zapletih, ki si jih znamo pripraviti Slovenci? "Ne bo obupal. Če je kdo računal na to, se je zmotil. V projekt je bilo že vloženega ogromno denarja, zato poti nazaj ni."

Pri vsem skupaj pa zaradi posameznikov, še dodaja Čokl, izgubljata tako država, ker ni davka, predvsem pa Bohinjci, saj bi novo smučišče, ki bo - ko bo končano - ponujalo več kot 40 kilometrov prog, letos že lahko obratovalo, kar bi pomenilo izjemno novo pridobitev in prihodek v turizmu, pa tudi 70 delovnih mest.

50-milijonska investicija v novo smučišče, ki nosi simbolno ime 2864, po višini Triglava, je ta trenutek največja integralna investicija v smučišče v Evropi. Na smučišču bo MPM Engineering v sodelovanju s tujim investitorjem postavil tri gondolske sisteme, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. Letno Čokl računa na 150.000 smučarjev in še na 50.000 poletnih obiskovalcev.

Romana Erjavec, Radio Slovenija