Luka Koper. Foto: BoBo
Luka Koper. Foto: BoBo

Mandat bo Dimitriju Zadelu in članoma uprave Metodu Podkrižniku in Irmi Gubanec prenehal 15. novembra, je po izredni seji nadzornega sveta povedal njegov predsednik Franci Matoz. Kot je poudaril Matoz, je uprava delala dobro, vendar so ugotovili, da v konceptualnem pogledu nadaljnje strategije razvoja Luke ta potrebuje novo vodstvo. "Menimo, da Luka Koper potrebuje hitrejši razvoj in večji preboj," je dodal Matoz.

Nadzorni svet je vsem trem članom uprave v skladu z njihovimi pogodbami priznal pravice iz pogodbe, kar vključuje tudi izplačilo odpravnine. Odločitev je nadzorni svet sprejel soglasno.

Ob tem je nadzorni svet angažiral agencijo za iskanje kadrov, ki bo izvedla postopek iskanja kandidatov za vodstvo družbe. "Ko bomo postopek zaključili, se bomo pogovarjali o morebitnih drugih članih. Trenutno v teh smeri še nič odločenega," je dodal Matoz. Če odločitve ne bo do 15. novembra, bodo takrat iskali rešitev.

"Vsi kandidati, tudi morebitni notranji kandidati, ki do zdaj še niso krožili v medijih, ali drugi, imajo možnost, da preko agencije oddajo svojo prijavo. Nihče ni vnaprej izbran, o tem se tudi z nikomer nismo dogovarjali," je Matoz komentiral medijske objave, da naj bi bil najresnejši kandidat za novega predsednika uprave Robert Rožac, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor.

Glede možnosti spremembe koncesijske pogodbe pa je Matoz izrazil osebno stališče, da "Luki Koper primanjkuje površin in vse špekulacije okoli tega ... so povsem brez kakršne koli podlage".

Odhajajoči predsednik uprave Zadel je ocenil, da je bila prehojena pot polna izzivov in da so naredili tudi nekaj prebojev. "Se pa zadeve spreminjajo tudi na trgu, tako da bo izzivov še kar nekaj tudi v prihodnosti," je ocenil.

Zadel je upravo Luke Koper vodil od konca decembra 2017, ko so tedanji nadzorniki s položaja predsednika uprave razrešili Dragomirja Matića.

Skupina Luka Koper je v letošnjem prvem polletju ustvarila 114,7 milijona evrov prihodkov in 15,4 milijona evrov čistega dobička. Leto 2020 je skupina končala z 209,9 milijona evrov prihodkov in 32 milijoni evrov čistega dobička.

Odstopila uprava Luke Koper