Hilda Tovšak pred novinarje v petek ni želela stopiti. Pogovarjala se je le z novinarko TVS-ja Duško Lah. Foto: BoBo
Hilda Tovšak pred novinarje v petek ni želela stopiti. Pogovarjala se je le z novinarko TVS-ja Duško Lah. Foto: BoBo
Bo Tovšakova odstopila ali ne?

Prva dama Vegrada tako ne želi odstopiti takoj, kar od nje zahteva prvi nadzornik Klemen Boštjančič, ampak želi počakati na sklep sodišča. Do 2. septembra mora namreč Vegrad vlogo o prisilni poravnavi dopolniti še z natančnim načrtom finančnega prestrukturiranja. Ker so postopki dolgotrajni, odločitve sodišča prav kmalu ni pričakovati.

Objokana in vznemirjena nad Boštjančiča
Tovšakova je v petek zvečer v svojo pisarno poklicala novinarko TV Slovenija Duško Lah brez snemalca. Po srečanju z direktorico je novinarka za MMC povedala: "Je vidno vznemirjena, jokala je. Predvsem pa je presenečena, ker je predsednik nadzornega sveta na sejo pripeljal dva mogoča kandidata, ki bi prevzela njeno mesto - Branko Babič in Sandija Kneza. To jo je tudi čisto spravilo iz tira. Dokončno."

Obenem je Duški Lah Tovšakova še pojasnila, da bo od Posebne družbe za podjetniško svetovanje, torej od države, v ponedeljek zahtevala novega nadzornika, saj je Boštjančič podal odstop in se ji ne zdi smiselno, zakaj za ponedeljek sklicuje sejo, če je odstopil.

Pisne izjave Boštjančič še ni podal
Boštjančič je nato sinoči za Odmeve pojasnil, kaj se je dogajalo na maratonski seji nadzornega sveta, ki se bo nadaljevala v ponedeljek ob 11. uri, in zakaj je sklical sejo, če je predtem odstopil: "Tovšakova sploh ni bila ves čas navzoča na seji, ni je bilo tam, ko smo se pogovarjali o mojem odstopu. Res je, rekel sem, da bom odstopil, a odstop začne veljati šele, ko podam pisno odstopno izjavo."

"Gre za to, da sem predlagal razširitev dnevnega reda seje, in sicer da bi razpravljali o odstavitvi predsednice uprave, o delu uprave in o novi upravi. Druga dva nadzornika se o tem sploh nista želela pogovarjati, čeprav sem jima pojasnil, da ni treba sprejeti nekih sklepov," je še pojasnjeval Boštjančič. Dodal je še, da je dogajanje na seji jasno pokazalo, "kakšen je odnos drugih dveh nadzornikov do teh vprašanj".

"O sklicu seje za ponedeljek smo se dogovorili tudi s Tovšakovo"
Seji so nato, kot je pojasnil, sledili "zelo čustveni neformalni razgovori med mano in direktorico, ker je ona začela razmišljati o tem, da bi odstopila". A v tem času odstopne izjave ni prejel, še pravi in dodaja: "Pokazala mi jo je, a ni bila podpisana." "Za ponedeljek (tudi to smo se z njo dogovorili) sem nato za 11.00 sklical sejo nadzornega sveta. In če do takrat ne odstopi, bom ponovno predlagal njeno odstavitev, želim tudi novo upravo, ki jo sam podpiram. Če tega ne bo, bom odstopil."

Seja nadzornega sveta Vegrada se je sicer končala po več kot šestih urah, po neuspelem predlogu predsednika NS-ja, da bi razširili dnevni red seje. Pozneje so se na ločenem sestanku srečali Boštjančič, Tovšakova in njen odvetnik, a dokončne rešitve očitno niso našli.

Pahor, Radić: Najboljša rešitev odstop
V petek sta se v skupni izjavi oglasila tudi premier Borut Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki sta zapisala: "Glede na to, da je zaupanje v direktorico podjetja Vegrad, Hildo Tovšak, dokončno porušeno, bi bila v tem trenutku najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi," sta prepričana.

Po njunem mnenju lahko le nova uprava verodostojno presodi, ali je prisilno poravnavo v družbi Vegrad realno mogoče izpeljati, in jo ob pozitivni oceni tudi izpelje.

Bo Tovšakova odstopila ali ne?