OECD Sloveniji svetuje zmanjšanje javne porabe. Na fotografiji generalni sekretar te organizacije Ángel Gurría. Foto: BoBo
OECD Sloveniji svetuje zmanjšanje javne porabe. Na fotografiji generalni sekretar te organizacije Ángel Gurría. Foto: BoBo

Napoved za prihodnje leto je OECD pustil nespremenjeno pri 1,9 odstotka, za 2017 pa Sloveniji znova napoveduje večjo rast, ki naj bi dosegla 2,7 odstotka.

Kot ugotavlja OECD, bo gospodarsko rast še naprej spodbujal izvoz, postopoma pa bodo k rasti več prispevale tudi zasebna potrošnja in investicije. Izboljšane razmere na trgu dela bodo prispevale k višjim prihodkom, okrevanje podjetnikov pa bo okrepilo investicije in izboljšalo konkurenčnost.

Rast naj bi se prihodnje leto upočasnila zaradi padca investicij, povezanega z novim finančnim obdobjem in manjšim črpanjem evropskih sredstev.

Napoved manjše brezposelnosti
OECD napoveduje padanje stopnje brezposelnosti. Z lanskih 9,7 odstotka naj bi letos upadla na 9,3 odstotka, prihodnje leto na 9,1 odstotka, v letu 2017 pa naj bi zdrsnila na 8,4 odstotka. Pod devetimi odstotki je bila stopnja brezposelnosti po podatkih OECD-ja v Sloveniji nazadnje leta 2012, ko je bila 8,8-odstotna.

Letos deflacija
Lani je bila inflacija v Sloveniji 0,4-odstotna, letos pa bo po ocenah OECD-ja prišlo do padca cen življenjskih potrebščin. Deflacija naj bi bila 0,6-odstotna. Prihodnje leto bo Slovenija spet imela inflacijo, ki naj bi bila 0,5-odstotna, čez dve leti pa bo dosegla 1,1 odstotka.

Primanjkljaj čez dve leti 1,8 odstotka BDP-ja?
Medtem ko je javnofinančni primanjkljaj lani predstavljal pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), naj bi letos upadel na 2,9 odstotka, leta 2016 pa na 2,3 odstotka. Leta 2017 naj bi predstavljal 1,8 odstotka BDP-ja.

OECD Sloveniji svetuje, naj ostane osredotočena na prestrukturiranje podjetij, v ospredju naj bo tudi upravljanje slabih posojil, da bi lahko znova spodbudili kreditiranje.

OECD svetuje: Omejiti javno porabo
Zaradi visokega javnega dolga mora Slovenija nadaljevati finančno konsolidacijo, še navaja OECD. Med drugim mora omejiti javno porabo, a hkrati ohraniti prihodke najrevnejših.

OECD med strukturnimi reformami, ki naj bi čakale Slovenijo, našteva reforme šolstva, zdravstva in javne uprave, kjer bi lahko s premišljenimi ukrepi ustvarili dodatne prihranke brez poslabšanja njihove kakovosti.