OECD Sloveniji napoveduje precej večjo rast BDP-ja kot pred pol leta. Foto: BoBo
OECD Sloveniji napoveduje precej večjo rast BDP-ja kot pred pol leta. Foto: BoBo

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je močno zvišala napoved za letošnjo rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), ki naj bi se letos tako okrepil za 2,1 odstotka.

Letošnja slovenska gospodarska rast bo tako nekoliko višja od povprečne rasti v državah OECD-ja, ki bo pri 1,8 odstotka. V prihodnjih dveh letih pa bo za povprečjem članic organizacije nekoliko zaostajala (prihodnje leto za 0,9 odstotne točke, v 2016 pa za 0,4 odstotne točke).

Nižja rast BDP-ja
V OECD-ju tudi navajajo, da se bo izvoz še naprej krepil. Gospodarsko dejavnost in domačo potrošnjo bosta zavirala konsolidacija javnih financ in še vedno visoka brezposelnost, na investicijsko dejavnost podjetij pa bodo negativno vplivali postopki razdolževanja podjetij.

OECD kot glavno prioriteto slovenske ekonomske politike izpostavlja čim hitrejše in gladko prestrukturiranje gospodarstva, pa tudi nadaljevanje privatizacije in večjo odprtost za tuje neposredne naložbe, ki naj bi izboljšali upravljanje podjetij in gospodarstvu prinesli prepotreben svež kapital.

Prav tako se mora nadaljevati konsolidacija javnih financ, saj bi vsak prevelik odmik od začrtane poti znova zamajal zaupanje trgov v državo. Ob tem ponavljajo priporočilo Sloveniji o reformi javnega sektorja za njegovo večjo učinkovitost, omenjajo pa še aktivno politiko za boj proti brezposelnosti.

Inflacija bo naraščala
Brezposelnost naj bi se prihodnje leto malenkostno dvignila na 10 odstotkov, nato pa v 2016 upadla na 9,3 odstotka. Inflacija bo ves čas ostala precej pod povprečjem OECD-ja, saj naj bi letos dosegla vsega 0,4 odstotka ter se prihodnje leto dvignila na 0,6 odstotka in nato v 2016 na en odstotek.

V OECD-ju ocenjujejo, da bo državi prihodnje leto uspelo znižati javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke BDP-ja. Z letošnjih 4,4 odstotka naj bi tako prihodnje leto upadel na 2,9 odstotka, v 2016 pa na 2,4 odstotka. Če se bo to uresničilo, bodo slovenske javne finance v 2015 in 2016 bolj zdrave od povprečja v OECD-ju.