Agencija bo sestavljena iz treh organov, je napovedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Foto: MMC RTV SLO
Agencija bo sestavljena iz treh organov, je napovedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Foto: MMC RTV SLO

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je pojasnila, da bo agencija sestavljena iz treh organov, sveta, direktorja in posebne strokovne komisije za varstvo konkurence. Direktor bo vodil delo in začenjal posamezne postopke za ugotavljanje kršitev, pripravljal bo zadeve, zbiral gradiva. Komisija bo strokovni organ in je tista, ki bo po besedah ministrice pristojna za odločanje v posameznih zadevah, svet pa bo "klasičen nadzorni" organ, ki bo skrbel za zakonito poslovanje agencije.

Agencija bo bolj neodvisna
Ključna sprememba bo večja neodvisnost agencije, ki jo bo prineslo predvsem imenovanje strokovne komisije. V njej bo pet članov, štiri bo v skladu z zakonom imenoval državni zbor na predlog vlade, enega pa na predlog sodnega sveta. Trije člani komisije bodo iz vrst zaposlenih na agenciji, dva pa bosta zunanja strokovnjaka.

O vsakem primeru bodo odločali trije člani komisije, ki se bodo za vsak posamezen primer izžrebali naključno, in bo tako omejeno kakršno koli morebitno vplivanje na delovanje komisije. Zakon roma v državni zbor po rednem postopku in Radićeva pričakuje, da bo sprejet aprila letos. Tako bi lahko agencija začela polno delovati 1. 1. prihodnje leto. V vmesnem obdobju bo Urad za varstvo konkurence opravljal vse postopke, tiste, ki ne bodo dokončani, pa bo z začetkom delovanja prevzela agencija.

Vse manj možnosti za državni odkup neprodanih stanovanj
Ministrica za gospodarstvo je na novinarsko vprašanje, kaj se dogaja s predlogom za odkup neprodanih stanovanj, odgovorila, da se o predlogu še nista opredelili ministrstvi za finance in okolje, a je po njenih ocenah možnosti za to vse manj. Sprašuje se tudi, ali je ukrep še smiseln, saj se stanovanjski trg oživlja, povečuje pa se tudi aktivnost bank pri posojilih prebivalstvu.