Varuh konkurence Jani Soršak odhaja, ker ne želi več biti državni uradnik. Foto: MMC RTV SLO
Varuh konkurence Jani Soršak odhaja, ker ne želi več biti državni uradnik. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak na vprašanje, kaj misli o odvetniških pisarnah Mira Senice in Stojana Zdolška, v katerih se je kalil, glede na vse zadeve, v katere sta vpleteni
Soršek se poslavlja

Zakon, s katerim bo urad za varstvo konkurence izločen izpod okrilja ministrstva za gospodarstvo, je pripravljen in koalicijsko usklajen, je v oddaji Odmevi povedal Jani Soršak in dodal, da je prepričan, da ga bo ministrici za gospodarstvo Darji Radić uspelo "spraviti skozi".

Na vprašanje, zakaj odhaja sredi mandata (ta mu poteče čez slabi dve leti), pa je odgovoril, da bi bil mandat po sprejetju zakona v vsakem primeru prekinjen. Opozoril je, da se je Slovenija že leta 2004 ob vstopu v EU zavezala, da bo urad samostojen, saj lahko kljub samostojnosti in neodvisnosti nastane objektivni konflikt interesov.

Zakon bo v nekaj tednih sprejet
"Po moji oceni, kar sem že večkrat javno izpostavil, bi bil samostojen urad učinkovitejši glede števila postopkov, načina in hitrosti reševanja zadev, če ne bi spadal pod ministrstvo za gospodarstvo. Poudariti je treba, da so vsi drugi regulatorji trga agencije, le UVK, ki je edini horizontalni regulator v državi, je še zmeraj organ v sestavi ministrstva," je dejal. Soršak je prepričan, da je zadržanje zakona posledica prioritetnih razporeditev in da bo zakon v nekaj tednih sprejet.

"Bolje je, da vsi skupaj izpademo slabo"
Govoril je tudi o javno najbolj razvpitem primeru kartelnega dogovarjanja, dvigu cen električne energije in na vprašanje, zakaj niso podjetja ravnala "bolj modro" in cene dvignila manj očitno, odgovoril, da so ugotovila, da bo "tisti, ki bo prvi dvignil ceno, v očeh javnosti izpadel najslabše". Njihova odločitev naj bi torej bila, da je bolje, da "vsi izpadejo enako slabo".

Zakaj je sodišče zmanjšalo globo elektropodjetjem?
Poudaril je tudi, da je dvig cene za potrošnika morda nizek, a ko se zneski akumulirajo, gre za zelo visoke vsote. Potrdil je tudi, da ga je odločitev prekrškovnega sodišča, da globo, ki jo je določil urad, zniža, presenetila, a je dodal, da sodišče tako možnost ravnanja pač ima. Iz obrazložitve naj bi bilo razvidno, da je sodišče upoštevalo, da so podjetja preplačana sredstva vrnila, hkrati pa upoštevalo tudi, da se je kršitev začela v času veljave prejšnjega zakona in je zato določilo najvišjo mogočo globo po prejšnjem zakonu. Soršak je še dejal, da se z odločitvijo ne strinja in da bo zoper odločitev skupaj z vrhovnim tožilstvom vložil pravno sredstvo.

"Služi se lahko že z obrestmi"
Na vprašanje, zakaj je bil za vrnitev preplačanega "potreben Rado Pezdir" oziroma zakaj ga podjetja niso vzela resno, pa je Soršak odgovoril, da se tako takrat kot v prihodnje "splača vložiti pravno sredstvo, če ne zaradi drugega, pa zaradi obresti", s katerimi so podjetja v tem času spet nekaj zaslužila.

Jani Soršak na vprašanje, kaj misli o odvetniških pisarnah Mira Senice in Stojana Zdolška, v katerih se je kalil, glede na vse zadeve, v katere sta vpleteni
Soršek se poslavlja