Fotografija je simbolična. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Fotografija je simbolična. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Golob: "Zdravstvena reforma se izvaja in ostaja ključna prioriteta te vlade"

Predsednik Robert Golob je napovedal (povezava desno), da naj bi v okviru davčne reforme ločili med nepremičninami, ki so v dolgoročnem najemu in med tistimi, ki so namenjene ustvarjanju kratkoročnih dobičkov.

"Ne morejo te poslovne panoge dobesedno napihovati cen za vse, ki živimo v Sloveniji. Regulacija tega področja je nujna. Pričakujem, da ima ministrstvo za gospodarstvo že predloge, da bo na tem področju naredilo prve korake. In enako pričakujem od ministrstva za finance," je izjavil na ponedeljkovi seji državnega zbora.

Neuradno naj bi se razmišljalo tudi o omejitvi števila dni kratkoročnega oddajanja na 30 dni letno.

"Tisti, ki so registrirani in opravljajo svoje delo pošteno, in takih je velikanska večina, tisti, ki so resni in res kakovostno delajo, tisti ne morejo oddajati samo 30 dni, ker to je neresno. To pomeni, da je to hobi," je povedal Marko Petković, predsednik sveta zavoda Gostoljubnost slovenskih domov.

Po besedah enega od ponudnikov je kratkoročno oddajanje mogoče le v času sezone. V zimskem obdobju je oddajanje neprofitabilno. Zasedenost je slaba, cena dnevnega najema pa je lahko tudi za več kot 60 odstotkov nižja. Zunaj sezone stanovanja tako oddajajo dolgoročno, večinoma študentom, a to lahko zanje predstavlja dodatno negotovost.

"Niso samo študentje na najemnem trgu in to, da se moraš ti za tri, štiri, pet mesecev seliti in iskati drugo stanovanje in da imaš najem samo za osem mesecev na leto, je za marsikoga izjemno problematično," je dejala Maša Hawlina z Zadrugatorja.

Lokalne skupnosti bolje poznajo svoje specifike

Na zavodu Gostoljubnost slovenskih domov zato predlagajo, da se odločitve glede sprememb pri kratkoročnih najemih prek spletnih platform, kot sta AirBnB in Booking, prepustijo lokalnim skupnostim, ki najbolje poznajo svoj kraj, saj se mesta med seboj razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi potrebe po stanovanjih.

Obdavčitev kratkoročnega oddajanja nepremičnin?