Na javni dražbi je Akos ponudil pasove 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz za obdobje 15 let. Del frekvenčnih pasov 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz je namenjen uvajanju mobilnih omrežij 5G. Foto: Pixabay
Na javni dražbi je Akos ponudil pasove 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz za obdobje 15 let. Del frekvenčnih pasov 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz je namenjen uvajanju mobilnih omrežij 5G. Foto: Pixabay

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je na javni dražbi šestih frekvenc s hkratno ponudbo vsega razpoložljivega spektra od vseh štirih telekomunikacijskih operaterjev pri nas iztržila skupno več kot 164 milijonov evrov. Operaterji imajo za plačilo 15 dni časa, predvidoma na začetku junija pa jim bo agencija izdala odločbe o dodelitvi frekvenc. Prodani so bili sicer vsi ponujeni pasovi, so na novinarski konferenci pojasnili na Akosu.

Kot je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar, največji spekter frekvenc tudi po dražbi ohranjata Telekom in A1. Na dražbi je največji preskok v pridobitvi frekvenc naredil Telemach, spekter pa je povečal tudi T-2. V glavni dražbi so od 7. aprila do 14. aprila sicer izvedli 41 krogov draženja, še šest pa jih je sledilo v dodelitveni fazi dražbe, ki je potekala danes. Največ, 52,1 milijona evrov, je sicer za pridobljene frekvence odštel Telekom Slovenije. Sledi Telemach z 51,6 milijona evrov, A1 je plačal 42,4 milijona evrov, T-2 pa 18,2 milijona evrov.

"Moram reči, da smo v bistvu z izkupičkom v vrednosti 164.236.603 evrov zadovoljni. Tudi plačila za posamezne frekvenčne pasove so primerljiva z evropskim povprečjem," je o izkupičku dražbe za Radio Slovenija povedala direktorica Akosa Tanja Muha. Administrativni stroški za izvedbo javne dražbe so znašali dobrih 678 tisoč evrov in jih bodo pokrili dražitelji v enakih deležih.

Vsi frekvenčni pasovi so namenjeni zagotavljanju mobilnih storitev končnim uporabnikom in so tehnološko nevtralni. "Dodatne frekvence bodo operaterjem omogočile, da bodo lahko svoja omrežja nadgradili na način, da bodo povečali kapacitete. To se je kot dobrodošlo izkazalo predvsem v času covida, ko se je povečal obseg dela in šolanja od doma. Poleg tega so v tem sklopu tudi pionirske frekvence za uvajanje tehnologije 5G," je pojasnila Muha.

Telekom in A1 zadovoljna z izkupičkom

Na Telekomu Slovenije so navedli, da jim pridobljeni frekvenčni spekter omogoča nadaljevanje načrtovanega razvoja. "V postopku dražbe smo pridobili ves potreben in načrtovan frekvenčni spekter, s katerim bomo tako zasebnim uporabnikom in podjetjem kot operaterjem, ki gostujejo v našem omrežju, tudi v prihodnje zagotavljali najnaprednejše storitve in rešitve z najboljšo uporabniško izkušnjo," so zapisali na spletnih straneh Ljubljanske borze.

"Telekom je predvsem zadovoljen, da je dražba končana, ker je to potreben in nujen korak pri razvoju mobilnih omrežij prihodnosti, to se pravi omrežij pete generacije. Kar se samega zneska tiče, je tako – lahko bi bil nižji, po določenih scenarijih pa bi lahko bil tudi višji," pa je za Radio Slovenija dejal član uprave Telekoma Mitja Štular.

Pri A1 Slovenija pa so v sporočilu za javnost poudarili, da so si uspeli zagotoviti skupni delež mobilnih frekvenc, ki znatno presega njihov tržni delež. S tem ima A1, skozi omrežje katerega se danes pretoči 46 odstotkov vseh mobilnih podatkov v Sloveniji, veliko prostora za rast na slovenskem trgu telekomunikacijskih storitev ob sočasni uvedbi tehnologije 5G, so navedli.

Operaterji bodo po pridobitvi frekvenc morali zadostiti obveznostim pokrivanja v mestih in souporabi na zahtevnih območjih ter varnosti.

Zaključek dražbe za frekvenčne pasove 5G