Storjen je bil pomemben korak naprej, je dejal minister Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
Storjen je bil pomemben korak naprej, je dejal minister Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
Opozicija želi zaslišati Koprivnikarja

NSi je po poročanju Radia Slovenija na to temo želel sklicati izredno sejo komisije za nadzor javnih financ, vendar jih je predsednik komisije Anže Logar (SDS) prehitel in sejo že sklical.

Boris Koprivnikar je po informacijah Radia Slovenija na službeni poti v Združenih državah Amerike. V svoj zagovor na družbenem omrežju je zapisal, da je testne, torej brezplačne, frekvence dobilo več podjetij na osnovi javnega poziva in v sladu z zakonom.

Kot je še zapisal Koprivnikar, ima podlago za dodelitev frekvence Akos kot neodvisna agencija, ki je sledila priporočilom Evropske komisije. V SDS-u in Novi Sloveniji pričakujejo, da bo Koprivnikar svoje odločitve, ki jih je kot minister sprejel tik pred volitvami, prišel pojasnit tudi na komisijo za nadzor javnih financ.

Poslanci SMC-ja so se za zdaj distancirali od ravnanj nekdanjega ministra, češ da je to zadeva stranke. V SMC-ju sicer pričakujejo, da bo Koprivnikar svoja ravnanja pojasnil na način, da ne bo nobenega dvoma o njegovih odločitvah.

BTC ni edini dobil testne frekvence
Akos je na svoji spletni strani pojasnil, da so ob sodelovanju ministrstva za javno upravo konec leta 2016 in znova v letu 2017 dali več pobud za prijavo projektov za prva testiranja ter prihodnjo rabo tehnologije 5G.

"Skladno z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) lahko agencija za potrebe meritev, atestiranje in drugih preizkusov radijske opreme izda Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc (ODRF) za omejeno območje pokrivanja in največ za 90 dni. V primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru Evropskih razvojnih projektov lahko agencija izda ODRF za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let," so zapisali in dodali, da se je BTC odzval na pobudo in po pridobitvi EU-projektov zaprosil za testiranje v frekvenčnih pasovih 700 MHz in 3400–3800 MHz, kar mu je Akos odobril.

Poleg BTC-ja so radijske frekvence za 5G-testiranje v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute. BTC je testne frekvence dobil za projekt "uporabe HPC (visoko zmogljiva računalniška infrastruktura) za samovozeča vozila".

Opozicija želi zaslišati Koprivnikarja